Prima pagină, 9 septembrie

Adevărul scrie despre jupâni de judeţ cocoşaţi de şpăgi. Imaginile cu “mascaţi” care au bătut la aproape toate porţile de consilii judeţene au devenit, în ultimii ani, cele mai urmărite filme de acţiune. În spate, sunt hoţii de sute de milioane de euro din banii noştri. În Adevărul descoperiţi şi povestea lui Mihai Bercioiu, bucureşteanul care transformă Dacii vechi în maşini de raliu.

Despre România devalizată citim în Jurnalul naţional. Un articol cu titlul “Cele 6 tunuri de 11 miliarde de euro”. Nu vom şti niciodată cum a dispărut flota ţării, dar prejudiciul de 660 de milioane de euro rămâne. Hidroelectrica, CFR sau jaful din păduri sunt alte găuri în buget. Cel mai recent exemplu este ANRP, instituţie care a acordat despăgubiri ilegale de două miliarde de euro.

Seceta prelungită începe să taie din prognozele de creştere economică, observă Ziarul Financiar. Fenomenul anticipează un an agricol foarte prost. Recente date statistice arătau că, în trimestrul al doilea, avansul economiei a fost de doar 0,1% faţă de primele 3 luni ale anului. ZF explică şi de ce este Germania atât de generoasă cu refugiaţii. Guvernul federal va aloca 6 miliarde de euro. În ciuda costurilor, Berlinul dă tonul în Europa. Este o schimbare totală de imagine în raport cu egoismul şi duritatea de care a dat dovadă în criza grecească.

Criza refugiaţilor ameninţă unitatea Europei, potrivit României libere. Decizia Germaniei de a suspenda de facto, la sfârşitul saptamânii, trecute regulile europene în materie de azil, pentru a permite accesul unui număr de cel puţin 22.000 de refugiaţi care au luat cu asalt graniţa ungaro-austriacă, a fost salutată de majoritatea oamenilor politici europeni. Este pusă, însă, sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securizare a frontierelor externe, precum şi regulile în materie de azil. În condiţiile în care nu există nici un plan occidental de anihilare a grupării teroriste Statul Islamic, pentru a restabiliza Siria şi Irakul, exodul va continua.

Jucătorii au început să-l ia peste picior pe slecţionerul Anghel Iordănescu, potrivit Gazetei sporturilor. S-a urcat în autocarul ungurilor la Budapesta, a uitat de conferinţa de presă de la Bucureşti şi l-a sunat pe fiul său să-i dea un fundaş bun, numai că acesta era sârb. Cu cinismul propriu oricârui vestiar, tricolorii fac mişto de selecţioner, tratându-l ca pe un element de decor.