Prima pagină | 9 ianuarie 2019

Adevărul relatează că examenul de treaptă din vremea comunismului, care făcea trecerea de la clasa a X-a la a XI-a, ar putea reveni în actualul sistem, deşi – din 2020 – clasele a XI-a şi a XII-a vor deveni obligatorii potrivit Legii Educaţiei. Ministrul Ecaterina Andronescu este de părere că o evaluare evaluare intermediară va creşte rata de promovare la Bacalaureat, întrucât adolescenții vor fi mai pregătiţi pentru “examenul maturităţii”. În schimb, expertul în Educaţie Marian Staş consideră că “treapta” va avea efecte prea puţin relevante pentru elevi.

Analişti chestionaţi de Ziarul Financiar atrag atenţia că firmele din energie şi băncile, ale căror acţiuni sunt printre cele mai tranzacţionate la bursa de la Bucureşti, vor transfera către clienţi povara financiară a supra-taxării, pentru a rezista noilor condiţii din piaţă. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a criticat dur ordonanţa Guvernului, numind-o o “bombă greu de înţeles” şi o “trăsnaie” care afectează nu doar băncile comerciale, ci şi flexibilitatea şi eficienţa politicii monetare, ceea ce nu va ajuta nici Executivul.

Jurnalul Naţional notează că sistemul de achiziţii publice, un eşec jenant de zeci de milioane de lei. SICAP oferă doar informaţii lapidare despre cum se cheltuie banii statului, făcând imposibilă, de exemplu, căutarea contractelor publice primite de o firmă. Deşi au încasat 17 milioane de euro, creatorii site-ului nu se sinchisesc să repare măcar greşelile de scriere. De altfel, până şi denumirea sistemului este un afront adus limbii române, cu un dezacord de zile mari în titulatura oficială: „Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al achiziţiilor publice”.

România Liberă scrie că frigul este dăunător în special persoanelor vârstnice, copiilor, cardiacilor, celor cu probleme de circulaţie sau cu boli respiratorii. Medicii recomandă, pe lângă o îmbrăcăminte adecvată, evitarea expunerii prelungite la temperaturile scăzute.

Gazeta Sporturilor consemnează că Gigi Becali se dovedeşte victima propriei aroganţe. După ce a aruncat sume imense pe transferuri în ultimii ani, finanţatorul FCSB constată că nu mai poate cumpăra jucători. Echipele din Liga I ridică brusc preţurile când aud de interesul acestuia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS