Prima pagină, 9 februarie 2016

Adevărul observă o tergiversare. Monitorul Oficial întârzie publicarea ordonanţei care suspendă legea pentru aşa-numiţii „savanţi ai puşcăriilor“. În aceste condiţii, zilele acestea, ar putea fi eliberaţi mai mulţi deţinuţi celebri. Între aceştia se numără fostul senator Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie şi autor al şase „lucrări ştiinţifice“, Bogdan Popovici, condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii“, managerul stelist Mihai Stoica şi patronul Interagro, Ioan Niculae.

România liberă publică primul episod al unui serial de investigații este dedicat ascensiunii celui  mai controversat premier din istoria postdecembristă, Victor Ponta. Cotidianul încearcă să scoată la iveală conexiunile transpartinice care îl leagă de opozanți politici de prim calibru, cu care, deși pe față se duela în viziuni ideologice, „în afara programului de lucru“, în mod discret, derula relații de afaceri. Politician fără scrupule, social-democratul a primit bani nemeritați de la stat, cum firma de construcții a familiei Ponta a făcut afaceri cu Petrom și Rompetrol.

Jurnalul Naţional dezvăluie reţeta jafului dublu. Afaceristul Horia Simu a încasat ilegal acțiuni în valoare de 70 milioane euro de la Autoritatea de Restituiri (ANRP). Ulterior, a vândut titlurile primite de la Fondul Proprietatea către două fonduri de investiţii americane. Banii au intrat în conturile unui offshore cipriot, care a achiziţionat datoriile bancare ale Centralei de Construcţii Căi Ferate Bucureşti. Urmarea a fost controlul companiei şi preluarea în serie a mai multor firme de stat.

Ziarul Financiar observă că dobânzile negative se extind, devenind un joc de domino al elitei băncilor centrale, care se traduce prin finanţare foarte ieftină, dar şi depozite la bancă fără valoare. Forţată de atacurile speculatorilor şi de politica monetară ultrarelaxată din zona euro, Cehia s-ar putea alătura. În România, dobânzile depozitelor constituite la bănci sunt deja descurajante şi de aceea se pune problema cât de jos se vor duce.

Gazeta Sporturilor scrie că Alexandru Bourceanu încearcă, fără succes, să îşi restarteze cariera. Stelistul de 30 de ani, fost căpitan are susţinerea antrenorului Laurenţiu Reghecampf, dar finanţatorul echipei consideră că acesta mai mult încurcă lotul şi l-ar vrea plecat.