Prima pagină | 8 ianuarie 2019

Adevărul notează că premierul şi ministrul de Finanţe s-au asigurat că pot măslui cifrele bugetului fără să rişte acuzaţii penale. Eugen Teodorovici şi Viorica Dăncilă s-au scăpat de răspunderea ca, în acest an, datele din buget să fie conforme cu regulile de cumpătare, impuse României după criză, când Fondul Monetar Internaţional a fost de acord să ne salveze de la dezastru. Ordonanţa de urgenţă pe fiscalitate, adoptată de executiv la finalul lunii decembrie, introduce o serie de derogări în acest sens. Fostul premier Victor Ponta spune că Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici sunt conştienţi că cifrele din aşteptatul proiect de buget sunt o minciună.

România Liberă observă un efect de bumerang. Băncile ar putea să reacţioneze la plafonarea dobânzilor reducând drastic oferta de credite. Astfel de măsuri, ce par protective și în favoarea consumatorului, sfârșesc întotdeauna prin a se întoarce împotriva acestuia, consideră analistul financiar Aurelian Dochia. În prezent, creditele pentru afaceri se obţin din afara ţării, unde sunt mai ieftine.

Jurnalul Naţional scrie că numărul bolnavilor psihic s-a dublat în Capitală și a crescut per total cu 6.000 în câteva luni, după cum arată statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică. Medicii spun că românii încep să nu se mai jeneze să meargă la “personalul specializat”, astfel încât datele oficiale încep să se apropie de realitate. Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente.

Potrivit Ziarului Financiar, sectoarele IT&C, comerţ şi HoReCa au creat, anul trecut, jumătate din joburile noi. În total, angajatorii au făcut 96.400 de noi recrutări în primele zece luni din 2018. Vedetă a economiei din ultimii ani, sectorul informaţii şi comunicaţii a ajuns la un efectiv total de 183.500 de angajaţi.

Gazeta Sporturilor publică un interviu savuros cu Adrian Mutu, care – la 8 ianuarie – împlineşte 40 de ani. Cel supranumit “Briliantul” rememorează cele mai importante borne ale carierei sale, nu are regrete, ci doar optimism și o mare încredere în sine. Fotbalistul a povestit cum îl macină, totuși, eșecul transferului la Real Madrid și crede că Antonio Banderas ar putea să îl interpreteze într-un film despre viaţa sa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS