Confidenţialitate

Prima pagină, 7 februarie 2017

Adevărul consemnează că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a zdruncinat ieri tot sistemul judiciar. Dimineaţă, a trimis în circuitul de avizare un proiect de lege cu conţinut aproape identic cu al Ordonanţei de Urgenţă abrogate, cea care a revoltat întreaga ţară, pentru ca la prânz să emită un comunicat prin care a anunţat că nu mai este interesat de modificarea legislaţiei penale. Însă a omis să notifice asupra acestei răzgândiri şi Consiliul Superior al Magistraturii, care continuă procedura de consultare şi avizare a proiectului de lege.

Evenimentul Zilei observă că, în timp ce PSD dă în clocot, PNL se pregăteşte să ia spuma. Unele dintre cele mai puternice organizaţii judeţene PSD pregătesc mitinguri de susţinere a guvernului. Opoziţia profită de valul de nemulţumire care a scos în stradă sute de mii de persoane. PNL şi USR susţin că sunt, în Parlament, vocea protestatarilor, demers prin care speră să crească în ochii electoratului, cerând în cor demisia cabinetului condus de Sorin Grindeanu.

Potrivit Ziarului Financiar, deşi protestele continuă, economia şi afacerile îşi văd de treaba lor, dar nu trebuie puse la încercare. Dacă se ajunge la confruntare deschisă, situaţia se poate degrada sever şi rapid, spun economiştii. Prelungirea incertitudinii este cel mai prost scenariu.

Bursa îl citează pe Ovidiu Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România, potrivit căruia companiile care au contracte în derulare şi termene de livrare trebuie să se ocupe de activităţile lor, pe termen scurt, fără a se lăsa influenţat de situaţia tensionată din ţară. În opinia sa, pe termen mediu, dacă situaţia tulbure se va menţine, capacitatea de investi va scădea şi toate firmele vor  trece la planuri conservative. “Ordonanţa 13/2017, de la care s/a declaşat tot conflicul este doar o scânteie. De mul timp, spunem cu toţii că vem un sistem legislativ prost, în general”, adaugă şeful PIAROM.

Jurnalul Naţional anunţă că începe procesul Colectiv. La aproape un an şi patru luni de la tragedia din Clubul Morţii, dosarul a ajuns la primul termen de judecată. Cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Lista inculpaților este însă mult mai lungă. În incendiul de la Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de tineri şi alte câteva zeci au fost grav răniţi.

România Liberă dezvăluie că Gabriel Oprea i-a legat de glie pe ofiţerii de informaţii. O modificare adusă legii privind statutul cadrelor militare, pe vremea când acesta era ministru al Apărării, a crescut gradul de dependenţ a angajaţilor Serviciilor Secrete faţă de şefii lor numiţi politic, favorizând politizarea acestor instituţii. Gabriel Oprea şi-a extins, în acest mod, influenţa asupra serviciilor secrete şi, implicit, puterea sa politică.

Gazeta Sporturilor scrie că eliminarea lui Denis Alibec din meciul Stelei cu CFR Cluj nu este deloc întâmplătoare. În ultimii doi ani, atacantul a “încasat” 29 de “galbene” şi 3 “roşii”, adică un cartonaş la fiecare două meciuri jucate.