Confidenţialitate

Prima pagină | 6 iunie 2018

Sub titlul “Casa Corupţiei”, Gazeta Sporturilor scrie că, la 7 ani de la investigaţia sa, instanţa a fost pronunţat sentinţele definitive în dosarul Gala Bute. Elena Udrea a fost condamnată, în lipsă, la 6 ani ani de închisoare. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, va sta 5 ani în spatele gratiilor. Publicaţia concluzionează că, dincolo de faimă şi de avere, toţi suntem egali în faţa legii. Gazeta Sporturilor mai notează că, prin anchetele sale, a ajutat la recuperarea a 10 milioane de euro, bani furaţi din bugetul statului.

Potrivit Adevărul, Elena Udrea trebuie să stea în exil 11 ani ca să scape de puşcărie. Este intervalul de timp în care va interveni prescripţia pedepsei în cazul fostului ministru. România şi Costa Rica, statul în care s-a refugiat Elena Udrea, nu au tratat de extrădare reciprocă. Totuşi, Convenţia ONU împotriva corupţiei ţine loc de tratat bilateral pentru extrădare şi este singurul instrument juridic la nivel global de luptă împotriva corupţiei, obligatoriu pentru statele semnatare.  Poliţia trebuie să înştiinţeze Ministerul Justiţiei că poate solicita extrădarea.

Jurnalul Naţional face topul certăreților din parlament. Șefii aleșilor din partidele mici sunt cei mai locvace. Ședințele din legislativ sunt, în fapt, scene de teatru. Politicienii au mereu prilej pentru încăierări verbale, polemici și declarații caustice la adresa oponenților. Lider al grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților, Raluca Turcan se dovedește un politician combativ, cu 149 de luări de cuvânt în 86 de ședințe. În schimb, social-democratul Daniel Suciu este cel mai apatic, luând cuvântul în doar 26 de ședințe.

România Liberă observă că, în ciuda faptului că sezonul estival începe la 1 Mai, societatea naţională de transport feroviar de călători nu va introduce, decât la 30 iunie, Trenurile Soarelui, care să faca legătura directă între Bucureşti  şi Mangalia. Este o decizie fără precedent în ultimele 3 decenii. Pentru bucureşteni Trenurile Soarelui sunt singura variantă decentă pentru a ajunge în staţiunile de la malul mării în jurul prânzului.

Ziarul Financiar scrie despre apropiatul Campionat Mondial de Fotbal, cel mai costisitor din istorie. Zguduită de un scandal de corupţie la vârf,  FIFA şi-a pierdut o parte din sponsorii tradi’ionali occidentali, iar golul este umplut de companii din China. Moscova a reuşit să atragă decât patru susţinători locali – Rostelecom, Alfa Bank, Alrosa şi Călile Ferate Ruseşti, potrivit site-ului FIFA -, faţă de şase companii locale atrase de Cupa Mondială din 2014 din Brazilia. Planul iniţial prevedea 20 de parteneri locali. Multe dintre guvernele din regiunile unde au fost construite sau renovate stadioane pentru competiţia de fotbal din această vară au avertizat că nu vor avea în viitor resurse pentru a administra costisitoarele facilităţi sportive. Echipele lor de fotbal nici măcar nu joacă în prima ligă rusească.