Confidenţialitate

Prima pagină, 6 februarie 2017

Strada a câştigat o bătălie, lupta continuă, anunţă Adevărul. Guvernul a abrogat ordonanţa de urgenţă care a modificat Codul Penal în favoarea infractorilor, dar protestarii nu au câştigat deocamdată războiul. Disputa se mută în Parlament, acolo unde ordonanţa de urgenţă trebuie adoptată sau respinsă printr-o lege, dar şi la Curtea Constituţională, care poate îngropa definitiv proiectul sau îl va readuce la viaţă. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, nu a demisionat, iar premierul Sorin Grindeanu a anunţat ferm că nici el nu demisionează şi a explicat criza printr-o “problemă de comunicare”.

Codul Penal ramâne nemodificat, consemnează România Liberă. Ordonanţa prin care era dezincriminat abuzul în serviciu cu prejudicii sub 200.000 de lei nu va produce efecte juridice. Abrogarea a urmat protestelor masive de stradă. Potrivit executivului, “există un pericol real de dezbinare a societăţii”, iar “tensiunile existente pot fi înlaturate prin abrogarea expresa şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţii masive”.

Jurnalul Naţional se întreabă ce va face de acum înainte guvernul. Cabinetul Grindeanu a răspuns vocii străzii și a abrogat ieri ordonanţa. Textul a fost publicat în Monitorul Oficial. Premierul i-a solicitat ministrului Justiției, Florin Iordache, să facă o evaluare a activității sale și a anunțat că nu demisionează. Oamenii continuă protestele, iar nemulțumirile sunt legate de Executiv. Protestatar: „Strada a câștigat o bătălie, dar nu a câștigat încă războiul”. USR revendică mișcarea: „Oamenii vor o altă clasă politică”.

Potriviti Ziarului Financiar, prelungirea tensiunilor politice nu foloseşte businessului. Toată lumea stă cu ochii pe curs, pe consum, pe dobânzi şi pe investiţii. 2016 a fost cel mai bun an de la criză încoace, economia este mai stabilă ca niciodată, dar daunele instabilităţii politice din aceste zile pot fi mari.

Sub titlul “Geniu şi Nătărău”, Gazeta Sporturilor scrie că Denis Alibec a avut un debut în alb şi negru la Steaua. Atacantul pentru care Gigi Becali a plătit două milioane de euro a creat penalty-ul din care tot el a deschis scorul, dar tot el a luat repede două cartonaşe galbene, trupa lui Laurenţiu Reghecampf ratând victoria.