Confidenţialitate

Prima pagină | 5 octombrie 2017

România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor pentru că tolerează părinţii care-şi bat copiii, titrează Adevărul. Autorităţile nu a făcut nimic pentru a împiedica situaţia ca un băieţel de trei ani să fie supus unor tratamente inumane de către propriul tată. Instanţele din România nu le-au oferit copilului şi mamei lui dreptul la un proces corect. Din 2012, avem o legislaţie care, în teorie, protejează victimele împotriva violenţei în familie, dar nu este aplicată. Dovadă că 63% din copii spun că au fost bătuţi acasă.

România Liberă scrie despre ‘ministerul pilelor’. Anul acesta, şeful diplomaţiei, Teodor Meleşcanu, în semn de altruism, i-a pricopsit cu grade diplomatice pe Ioana Gheorghiaş, consiliera secretarului de stat George Ciamba şi fiica lui Mugurel Gheorghiaţă de la Tel Drum, pe Adriana Ciamba, consulul general de la Ankara şi soţia lui George Ciamba, dar şi pe Danuţ Neculăescu, fiul şefului organizaţiei de pensionari PSD Dâmboviţa. Totodată, a fost avansată şi Livia Taloş, consiliera lui ministrului. În tot acest timp, diplomaţii români de carieră fără proptele politice aşteaptă la coadă să fie avansaţi în gradele diplomatice, la termen.

Jurnalul Naţional observă că, din a 5-a încercare, guvernanţii şi-au propus să ne pună pe toţi la plată, nu doar pe cei care-şi vor achiziţiona de acum încolo o maşină. Noua taxă nu va fi una de primă înmatriculare, ci una în funcţie de noxe, capacitate cilindrică şi norma de poluare. Estimările oficiale arată că în anul 2017 se vor înmatricula 103.000 maşini noi şi 506.000 rulate, ceea ce înseamnă că parcul auto va trece de şase milioane de vehicule.

Potrivit Ziarului Financiar, consumul a crescut spectaculos în august, dar ar putea fi cântecul de lebădă de dinaintea declinului. Dinamica vânzărilor din comerţul cu amănuntul – cel mai bun indicator pentru evoluţia consumului privat – s-a accelerat în august, situaţie ce reflectă, potrivit economiştilor, creşterea venitului disponibil al populaţiei. Reversul, după cum se vede în ultimele zile, este avansul inflaţiei ce determină, la rândul ei, majorarea dobânzilor bancare. Potrivit datelor publicate de INS, în august faţă de iulie, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,4% ca serie brută (2,3% serie ajustată). n august, faţă de august trecut, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a avansat cu 15,9% ca serie brută (12,6% ajustat), în vreme ce pe primele opt luni avansul a fost de 9,3% ca serie brută (8,4% ajustat).

Gazeta Sporturilor îşi împarte prima pagină în două. Primul dintre titluri anunţă că Simona Halep a rupt blestemul şi a învinsă-o pe Maria Şarapova pentru prima dată în carieră, având şansa să urce pe primul loc în clasamentul WTA dacă va triumfa la Beijing. Gazeta aminteşte şi că, în acestă seară, Cosmin Contra debutează pe banca tehnică a naţionalei în meciul contra Kazahstanului. Fuierul de start va fi dat la 21 şi 45 de minute.