Confidenţialitate

Prima pagină | 5 noiembrie 2018

Sub titlul Guvern de 6 luni, Jurnalul Naţional observă că, de la o simplă remaniere guvernamentală, s-a ajuns la disensiuni în PSD, în Coaliție și în Parlament. În această perioadă, se vorbește de schimbarea întregului executiv. În culise se caută premier pentru jumătatea de an în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Comisarul Corina Crețu și Călin Popescu Tăriceanu, actualul şef al Senatului, sunt printre favoriți.

România Liberă notează că 2018 se anunță un an-record pentru agricultură, în pofida intemperiilor din primăvară și din prima jumătate a verii. I nvestițiile făcute în ultimii zece ani în agricultura românească își arată roadele, acest sector având o pondere tot mai mare în Produsul Intern Brut (PIB) al țării, de la an la an. În pofida unui start mai greoi, cauzat de intemperii, recoltele de păioase și de porumb au fost excepționale, fapt care a propulsat România în topul producțiilor agricole europene.

România este ţara copiilor cu părinţii în altă ţară, scrie Adevărul. Aproape 100.000 de minori trăiesc fără unul dintre părinţi, efectele negative ale migraţiei masive din ultimii ani lăsând urme adânci asupra dezvoltării emoţionale şi sociale a micuţilor: sunt depresivi, dezinteresaţi de şcoală şi la risc să consume droguri sau alcool de la vârste fragede. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu făcut de Institutul Naţional de Statistică. De departe, în zona Moldovei sunt cei mai mulţi copii lăsaţi de izbelişte: nu mai puţin de 31.000. Grav, arată specialiştii, este faptul că deşi autorităţile au început să aibă cifre referitoare la numărul copiilor rămaşi fără părinţi prinşi în sistemul de educaţie, nu le oferă sprijinul necesar, respectiv consilierea de care aceşti micuţi au nevoie pentru a depăşi traumele generate de lipsa adulţilor.

Potrivit Ziarului Financiar, peste 785.000 de salariaţi plătiţi la nivelul salariului minim pe economie (adică 36% din totalul celor 2,1 milioane de angajaţi care primesc salariul minim) au peste 15 ani de vechime în muncă şi ar trebui, ca urmare a anunţului făcut de guvern, să beneficie ze de salarii mai mari începând de luna viitoare sau de anul viitor. Angajaţii va trebui să colecteze informaţiile referitoare la vechimea lor în muncă, astfel încât să fie îndreptăţiţi să solicite acest beneficiu angajatorului. Astfel, va exista o şi mai mare re zistenţă a companiilor în angajarea candidaţilor cu o vârstă mai înaintată, spune Luminiţa Făşie, payroll & admin manager în cadrul fir mei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Adecco România.

Gazeta Sporturilor scrie că, pe un gazon infect, jucătorii FCSB au suferit teribil în meciul cu Astra. Pentru giurgiuveni, albanezul Azdren Llullaku a ratat un penalty. Introdus pe teren în a doua repriză, roş-albastrul Olimpiu Moruţan a schimbat faţa jocului, încântând prin driblingurile sale cei doar 2.000 de spectatori din tribune. Tol el a scos lovitura de la 11 metri fructificată de Harlem Gnohere.