Confidenţialitate

Prima pagină | 5 februarie 2018

Potrivit României Libere, sistemul de impozitare progresivă a veniturilor s-ar putea întoarce după 13 ani de când a fost eliminat şi înlocuit cu actuala cotă de 16%. Analiştii au opinii împărâite în această privinţă. Unii spun că măsura este mai mult decât necesară şi că ar aduce o corecţie benefică în economie. Alţii, din contră, cred că actuala putere ar declanşa, odată cu revenirea la vechiul sistem de impozitare, încă un atac la adresa clasei de mijloc şi a antreprenorilor. Nu numai ca ar însemna o nouă schimbare a Codului Fiscal şi a sistemului de administrare fiscală, dar ar crea şi un mare „deranj“ în mediul de afaceri. Practic, revenirea la sistemul de impozitare progresivă ar darâma tot eşafodajul pe care multe firme şi-au clădit business-ul peste un deceniu.

Jurnalul Naţional observă că punga românilor este cea mai goală din Uniunea Europeană. Salariul minim a crescut în ţara noastră, dar nici preţurile nu au stat pe loc. Aşa se face că, plecaţi la shopping împreună cu alţi europeni, românii constată că pot cumpăra cel mai puţin. Spre exemplu, un salariat român poate să-și cumpere 2,3 coșuri cu mâncare dintr-un salariu minim, un bulgar 3,7, un ungur 4, iar un francez 7.

Adevărul observă că Ministerul Mediului propune modificarea legii deşeurilor, astfel încât pentru fiecare ambalaj care poate fi reutilizat, cumpărătorul să achite în magazin 2 lei, urmând să şi-i recupereze atunci când va returna ambalajul. Proiectul de act normativ nu specific, totuşi, lista ambalajelor care pot fi reutilizate. Acelaşi proiect obligă autorităţile locale să colecteze separat cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă dintre cele municipale.

Ziarul Financiar scrie despre o industrie îngropată, anume exploatarea resurselor naturale. Odată cu apariţia energiei verzi, cărbunii au rămas în pământ. Nemodernizate şi supuse presiunii din partea pieţei, minele s-au închis. La finalul anului 2016, cifra de afaceri a companiilor active în extracţia acestei resurse ajunsese la mai puţin de 80 de. Numărul angajaţilor a scăzut cu 44.000.

Gazeta Sporturilor scrie că jucătorii Universităţii Craiova au fost mai buni, timp de o oră, în duelul cu Dinamo. Oltenii meritau să primească două penalty-uri, dar au terminat partida în genunchi şi chiar să fie învinşi. Conduşi în două rânduri, dinamoviştii au egalat în minutul 86.