Prima pagină, 4 mai 2016

Adevărul ne aminteşte că magistraţii constituţionali vor stabili, astăzi, în câte tururi de scrutin se vor desfăşura alegerile locale. Va fi analizată o sesizare depusă de jurnalistul Liviu Avram care a simulat o candidatură la scrutinul din iunie. Un răspuns afirmativ ar însemna ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin.

România Liberă consemnează că social-democraţii au început demersurile pentru revocarea lui Valeriu Zgonea de la conducerea Camerei Deputaţilor, exclus săptămâna trecută din PSD. Se caută un succesor. Favorit pare fostul premier Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari. Conducerea PSD nu pare deranjata de problemele de imagine, dar, dacă ar fi condamnat cu executare, Vicor Ponta şi-ar pierde dreptul de a deţine funcţii.

Jurnalul Naţional scrie despre demisionarul nehotărât de la Cultură şi cadoul de aproape un sfert de milion de euro. La sfârșitul lunii trecute, Ministerul condus pe atunci de Vlad Alexandrescu a cheltuit 230.000 de euro pentru servicii de pază aferente sediului instituţiei din Bucureşti. Contractul a fost atribuit prin negociere direct. Firma aleasă se afla în procedura executării silite instituite de ANAF, pentru restanţe la toate bugetele de asigurări sociale, inclusiv la bugetul de stat.

Potrivit Ziarului Financiar, deşi – teoretic – salariul minim brut lunar este de 1.050 de lei, datele statistice arată că 338.000 de angajaţi câştigă mai puţin, cu o medie de 596 de lei brut (adică 450 de lei net). Ministerul Muncii nu a explicat deocamdată sitaţia. Creşterea salariului minim la 1.250 de lei brut – începând din această lună – va majora veniturile pentru un milion şi jumătate de români, bani care ar urma să susţină consumul.

Mircea Rednic se află sub presiune, aflăm din Gazeta Sporturilor. “Puriul” trebuie să anunțe într-o săptămână dacă acceptă sau nu prelungirea contractului cu Dinamo. Tehnicianului i se oferă 10.000 de euro pe lună, cu 5.000 mai puțin decât solicită. În tot acest timp, conducătorii clubului caută posibili înlocuitori.