Confidenţialitate

Prima pagină, 4 iulie 2017

Adevărul consideră că noua politică fiscală îngroapă companiile. Noul program deguvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele dinRomânia vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea. O primă analizăde impact al acestei măsuri arată însă că ea va fi distructivă pentrumediul de afaceri.

Potrivit României Libere, actualul premier Mihai Tudose a ajuns conferenţiar universitar al Academiei SRI după ce a plagiat împreună cu un fost rector al Academiei, Ş™tefan Teodoru, în 2009, dintr-o lucrare a primului rector al instituţiei, Septimiu Chelcea. Pentru postul de conferenţiar, obţinut în 2013, însă, actualul premier s-a autoevaluat cu experienţa didactică prodigioasă, deşi nu predase niciodată anterior. În prezent, Academia SRI ţine blocat un post pe numele lui Mihai Tudose, deşi acesta nu a predat nicio oră în ultimii 6 ani.

Jurnalul Naţional observă că 4 iulie, Ziua Independenţei SUA, coincide în acest an cu aniversarea a două decenii de parteneriat strategic între cea mai puternică ţară din lume şi România.  Investiţiile făcute până acum pe plan local de cele mai mari companii de peste Ocean sunt de notorietate, iar în prezent planurile sunt impresionante. Cele două țări împărtășesc cel mai favorabil context politic din istoria relațiilor bilaterale, iar acest lucru trebuie fructificat și din punct de vedere economic.

Ziarul Financiar publică topul celor mai mari bănci din România. Primii zece jucători controlează 83% din activele totale, concentrarea la vârf fiind mai mare. Clasamentul după active nu s-a schim­bat semnificativ anul tre­cut, băncile mari din top zece reu­şind cu o singură excepţie să-şi con­solideze poziţiile. La nivelul celor mai mari zece bănci se observă şi o concen-trare şi mai mare decât anul trecut. În 2016 cele mai mari zece bănci controlau peste 82% din ac­ti­vele totale de 393,6 mld. lei, faţă de 81% anul an­te­rior. Sin­gura schimbare nota­bilă la vârf este trecerea Băncii Transilvania pe locul secund, înaintea BRD. Lupta pen­tru locul secund este strân­să. Pe de altă parte, lide­rul BCR şi-a întărit po­ziţia anul trecut, majo­rân­du-şi cota de piaţă de la 15,8% la 16,3%. Niciun nume nou nu şi-a făcut loc anul trecut în top zece, spre deo­sebire de 2015 când Garanti a reuşit să intre în top 10. De remarcat este venirea din spate a grupului maghiar OTP care a devansat Citi Bank şi a urcat pe poziţia a 11. 

Vara vedetelor, titrează Gazeta Sporturilor. Granzii se bat în transferuri și se anunță un nou campionat incendiar. Cele 6 echipe care au jucat în play-off sunt mai favorite și în noul sezon. Astra este ultima care a lovit în mercato, luându-l pe Antony Le Tallec, fost câștigător al Champions Leagur cu Liverpool.