Prima pagină, 31 mai 2017

Ne paște un nou brand de ţară, titrează Adevărul. Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a lansat ideea promovării oii ca simbol turistic. Demersul său a fost fie criticat, fie ironizat de politicieni și de specialiști. Ministrul Agriculturii susţine că oaia, pe care o descrie drept o statuie vie, ar merita să fie noul brand de țară al României și să înlocuiască, în acest fel, celebra frunză. Nu este prima dată când înalţi demnitari se trezesc vorbind, pentru ca ulterior să-și nuanţeze sau să-și retracteze spusele.

Începe campionatul de fotbal pe bani publici, anunţă România Liberă. Modificări aduse prin ordonanţă de urgenţă la „Legea educaţiei fizice şi sportului“ permit primarilor să direcţioneze, de la bugetul local, sume importante de bani către echipe de fotbal care nu au adus beneficii comunităţilor. Edilii nu sunt obligaţi să consulte cetăţenii. Publicaţia aminteşte că finanţarea cluburilor fotbalistice din bani publici nu are motivaţie economică şi nu aduce un plus de imagine pentru urbea care sprijină respectivele echipe. Este satisfăcut doar orgoliul primarului, căruia i se ofera posibilitatea de a câştiga capital electoral. Prin noua lege, edilii pot continua, în mod legal, tradiţia de a finanţa cu milioane de euro echipe mediocre.

Jurnalul Naţional observă că, la aproape jumătate de an de la intrarea în Parlament, Uniunea Salvaţi România a lăsat de izbelişte Opoziţia şi îşi consumă energiile în luptele interne dintre progresişti şi conservatori. Mărul discordiei îl reprezintă mai nou căsătoriile homosexuale şi familia tradiţională. În ultima şedinţă a conducerii USR, Nicuşor Dan a ameninţat că demisionează din fruntea partidului dacă Biroul Naţional al USR va decide să se poziţioneze împotriva referendumului de revizuire a Constituţiei iniţiat de Coaliţia pentru Familie.

Ziarul Financiar consemnează că Banca Naţională a calculat averea românilor. Avuţia neta a fiecăruia dintre noi a ajuns la 11.000 euro, de peste zece ori mai mică decât a unui european din zona euro, în vreme ce datoria netă este de 1.400 euro. Activele imobiliare au în continuare cea mai mare pondere în structura avuţiei nete a populaţiei, cu toate că tendinţa a fost descendentă faţă de anii de boom economic.

Gazeta Sporturilor scrie despre debutul impresionant al Simonei Halep la Roland Garros. În ciuda problemelor de la glezna dreapta, românca a jucat ieri un meci perfect. În turul secund al competiţiei franceze, mâine, Simon Halep o va întâlni pe jucătoarea germană Tatjiana Maria. În cele două întâlniri directe de până acum, ambele din 2009, nemţoaica a câştigat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS