Prima pagină, 30 iunie

Adevărul observă ultima “gâză” prinsă în “insectarul” Direcţiei Anticorupţie. Primarul Braşovului a fost reţinut de procurori şi riscă să fie arestat. George Scripcaru este suspectat că a abuzat de funcţie şi a luat mită. Campania electorală din 2012 şi-ar fi finanţat-o din şpăgi primite în schimbul unor contracte acordate preferenţial.

România liberă remarcă primele efecte locale ale crizei greceşti. Leul s-a depreciat în faţa principalelor valute, iar statul se împrumută la costuri din ce în ce mai ridicate. Românii care au planuri de concediu în Grecia trebuie să plece cu portofelele pline de bani, deoarece cardul este nefolositor, comercianţii preferând varianta cash de plată.

Prima zi din cea mai grea săptămână a Europei de după război a lăsat răni adânci, potrivit Ziarului Financiar. Bursele de pe continent au închis cu scăderi de 4%, în Grecia oamenii vânează bancomatele şi nu se ştie dacă ţara va mai rămâne în zona euro. În România leul a scăzut cu 0,8%, cea mai mare depreciere din ultimii doi ani, dar situaţia băncilor cu capital elen este solidă.

Un stat atrofiat îşi omoară locuitorii, scrie Jurnalul naţional. În acest moment, undeva în ţară, este posibil ca un român care suferă de distrofie musculară să moară. De 4 ani, statul a închis, fără explicaţii, singurul spital dedicat tratării acestei maladii, o boală genetică.