Prima pagină, 3 septembrie

Soarta refugiaţilor încinge spiritele între politicienii români, notează Adevărul. Prin vocea consilierului Leonard Orban, adminstraţia prezidenţială a anunţat, la Europa FM, că România va prelua o parte din migranţi. Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că Bucureştiul ar trebui să refuze cota de refugiaţi impusă de Bruxelles, stârnind criticile premierului Victor Ponta, care a respins ideea închiderii graniţelor. Românii de rând au o atitudine aparent empatică, explicată de sociologi prin faptul că nu au experienţe negative cu imigranţii.

România liberă scrie că suprafeţele împădurite reprezintă puţin peste un sfert din teritoriul ţării, sub media Uniunii Europene. Din cauza legislaţiei proaste, a despăgubirilor haotice, dar şi a unor proprietari, la ora actuală, 478.000 de hectare de pădure nu se află în administrarea vreunui ocol silvic, aflându-se astfel la dispoziţia hoţilor. România liberă consemnează şi arestarea fostei şefe DIICOT, Alina Bica, alături de Şerban Pop, fost preşedinte al Fiscului. Ambii sunt acuzaţi că au luat mită de la afaceristul Horia Simu.

Potrivit Jurnalului naţional, în peste 2.000 de localităţi din ţară, la Poliţie se lucrează ca la fabrică, de la 8.00 dimineaţa şi până la 4.00 după-amiaza. Deficitul la sate a ajuns la 10.000 de agenţi. Sunt posturi deblocate, dar fără buget. Jurnalul observă şi că noul Cod Penal a fost dosit la sertar. Valul de concordie care pare să fi cuprins clasa politică de curând amână modificarea legilor penale, pentru care partidele se încăierau în urmă cu doar două luni.

Ziarul Financiar atrage atenţia că noul Cod Fiscal va aduce de fapt unele majorări de taxe. Deputaţii din comisia de buget-finanţe au reintrodus prevederea potrivit căreia consiliile locale vor putea majora de 5 ori impozitele pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din intravilan. ZF se întreabă şi dacă centrala atomică de la Cernavodă ar putea rămâne fără uraniu . Singurul furnizor, Compania Naţională a Uraniului, nu ştie când ar putea începe lucrările la o nouă mină sau cât ar costa investiţia.

Gazeta sporturilor scrie că toate indiciile conduc către o remiză, mâine seară, la meciul naţionalei cu Ungaria. O victorie ne-ar asigura prezenţa la turneul final din Franţa, dar şi un rezultate de egalitate ne-ar avantaja. Unele surse au mărturisit pentru GSP că selecţionerul Anghel Iordănescu nu va risca nimic, ţinând cont de problemele din lot.