Prima pagină, 3 februarie 2017

PSD ignoră strada, titreză Adevărul. Premierul Sorin Grindeanu, flancat de Liviu Dragnea, a anunţat că Guvernul nu va retrage ordonanţa de urgenţă care modifică radical Codul Penal, în ciuda protestelor uriaşe de stradă din marile oraşe ale ţării. Vinovatul găsit de PSD pentru criza generată în urma ordonanţei adoptate este preşedintele Klaus Iohannis. Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că ordonanţa nu a fost croită după acuzaţiile din dosarul său, însă nu a ştiut să spună de ce prejudiciul din dosarul său este mai mic decât cel stabilit în definiţia abuzului în serviciu.

Jurnalul Naţional observă că PSD a decis să nu organizeze o contramanifestaţie, dar declanșează o campanie pentru strângerea semnăturilor de susţinere. Numărul protestatarilor antiguvernamentali este tot mai mare, pentru weekend fiind anunţată o participare-record. Au apărut şi huliganii, însă autorităţile promit că-i vor demasca pe incitatori.

Evenimentul Zilei publică filmul celei mai crâncene bătălii dintre Puteri. Din tabăra PSD, Liviu Dragnea a anunţat că partidul susţine în continuare deciziile de modificare a legislaţiei penale. Sesizată de mai multe persoane, Direcţia Naţională Anticorupţie investighează adoptarea ordonanţei cu bucluc. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că executivul Grindeanu şi-au ratat misiunea, lăsând elemente violente să perturbe o manifestaţie paşnică.

Ziarul Financiar avertizează că scandalul dintre noul guvern, preşedinte şi stradă începe să atingă din ce în ce mai mult economia, la orizont apărând primele informaţii legate de amânarea unor investiţii până la liniştirea apelor. Cursul valutar a crescut până la 4,5337 lei/euro, cu 0,6% mai mult decât săptămâna trecută.

Potrivit Bursa, ordonanţa graţierii pe care se optintesc şeful statului şi social-democratul s-a îngustat ca o bârnă deasupra hăului, după masivele proteste de stradă. Drumul înainte trece prin celălalt, pentru fiecare – niciunul nu are decât alternativa să cadă în gol. Revoltei mulţimii că guvernara a debutat prin dezincriminarea infractorilor, Liviu Dragnea i-a opus explicaţii asupra detaliilor din propriul dosar penal, afirmând că acesta este făcătură bazată pe delaţiunea unei condamnate, dar fără să poată convinge că iniţiativa legislativă

România Liberă scrie despre pensionarii terorii. De câţiva ani, au început să iasă la lumină, dându-ne lecii de democraţie şi de politică externă, cu aerul că le ştiu pe toate. Se recomandă ca “generali de informaţii” şi au o mină de batrânei cumsecade, de înţelepţi a caror viaţă a a fost pusă în slujba neamului. În realitate, oameni ca Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii, au condus aparatul represiv al dictaturii comuniste. Unii dintre ei au fost condamnaţi după Revoluiţa din 1989, apoi au fost uitaţi vreme de două decenii. Acum, ne sunt prezentaţi drept „patrioţi“ şi sunt invitaţi chiar la manifestări oficiale ale instituţiilor statului.

Gazeta Sporturilor aminteşte că se reia campionatul de fotbal. În prima seară, se dispută întâlnirile Pandurii Târgu Jiu – CSM Poli Iaşi şi Astra Giurgiu – ASA Târgu Mureş.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS