Prima pagină | 3 aprilie 2018

Jurnalul Naţional notează că Ion Iliescu și Petre Roman au ajuns la mâna lui Klaus Iohannis. Procurorul general cere încuviinţarea şefului statului pentru a-i putea umări penal pe cei doi, lideri ai României post-comuniste. Anchetatorii susţin că a existat o diversiune militară începând cu seara de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroase decese, vătămări corporale şi distrugeri.

Adevărul observă că, după ce au pus la cale “mica graţiere”, prin care mii de deţinuţi au fost puşi în libertate mai devreme, pentru că au fost închişi în condiţii “improprii” în penitenciare, câţiva senatori şi deputaţi merg şi mai departe. Aleşii vor să legifereze o serie de facilităţi pentru deţinuţii “defavorizaţi” care părăsesc închisorile, pentru integrarea acestora în societate. În tot acest timp, statul nu oferă niciun ajutor pentru orfanii ajunşi la majorat, mii de tineri instituţionalizaţi ajungând pe drumuri.

Potrivit României Libere, comorile statului sunt transferate baronilor locali. Centrele de agrement, plajele, agenţiile pentru pescuit, monumentele istorice sau bazele sportive vor fi transferate de la ministere la consiliile judeţene, după cum prevede un proiect pregătit de Ministerul Dezvoltării Regionale. Baronii locali nu vor însă şi “cartofii fierbinţi”, precum căile ferate de interes regional.

Ziarul Financiar consemnează că veniturile fiscale ale bugetului general consolidat au crescut în primele două luni din an cu doar 3,8%. Avansul acestora ar trebui să depăşească în acest an 14 procente pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut. Deşi primele două luni din an nu pot da măsura evoluţiei pe întreg anul, o încasare atât de slabă faţă de ţintă naştea întrebarea dacă mai poate fi evitată o “consolidare bugetară”, fie că ea va prinde forma unor tăieri drastice de cheltuieli, a unor majorări de taxe sau a „naţionalizării” complete a pilonului 2 de pensii, care ar însemna 0,7-0,8% din PIB.

Gazeta Sporturilor salută calificarea Potaissei Turda în semifinalele Cupei Challenge la handbal masculin. Echipa românească a eliminat formaţia norvegiană Fyllingen Bergen. Anul trecut, ardelenii au jucat finala competiţiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS