Confidenţialitate

Prima pagină, 28 septembrie 2017

Să ne pregătim pentru o iarnă grea, titrează Adevărul. Sezonul rece ar putea aduce fenomene meteo neobişnuite, chiar extreme, după cum a avertizat Florinela Georgescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie. Expertul a explicat că în noul sezon rece sunt aşteptate viscole puternice, ninsori abundente, cât şi schimbări bruşte de temperatură, fapt ce ar trebui să ne îngrijoreze pentru că dacă nămeţii se vor topi rapid, riscul de inundaţii va creşte semnificativ. Toate aceste fenomene sunt cauzate de încălzirea globală, care produce un flux în plus de energie ce dă aceste manifestări extreme, a mai afirmat meteorogul.

România Liberă observă efectul de bumerang al măsurilor populiste: toate preţurile cresc. Veştile proaste vin pe bandă rulantă. Carburanţii, electricitatea, gazele, ratele la bancă, toate s-au scumpit anul acesta şi noi majorări sunt anunţate de luna viitoare. Din păcate, aceste costuri majorate au efecte în lanţ şi se vor regăsi în preţul tuturor produselor. Introducerea supraaccizei la carburanţi nu se va regăsi în preţuri, ‘se lauda’ luna trecută premierul Mihai Tudose. Realitatea l-a contrazis, iar benzina şi motorina s-au scumpit cu valoarea noii taxe, de 16 bani pe litru, introduse la 15 septembrie. La 1 octombrie urmează o nouă rundă de scumpiri în lanţ, fiindcă atunci va intra în vigoare a doua etapă a supraaccizei, tot de 16 bani pe litru.

Potrivit Jurnalului Naţional,  după 27 de ani de la subtilizarea patrimoniului UGSR de către noii lideri ai mişcării sindicale înscăunaţi imediat după revoluţie, aceştia vor răspunde în faţa judecătorilor pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. O plângere penală a fost depusă împotriva foştilor lideri sindicali Victor Ciorbea, Miron Mitrea şi Liviu Luca.

Tensiune pe piaţa interbancară, notează Ziarul Financiar. Dobânzile la lei au accelerat ieri pentru a treia zi consecutiv. Indicatorul Robor la trei luni, de care depind creditele celor mai mulţi dintre români, a ajuns la 1,25%. Este cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Gazeta Sporturilor ne aminteşte că Steaua joacă, în această seară, în Europa League, împotriva echipei elveţiene FC  Lugano. Finanţatorul a ales mijlocaşii: Man – Tănase – Coman. Gigi Becali îi consideră pe cei 3 drept viitoarele mine de aur ale echipei.