Confidenţialitate

Prima pagină, 27 septembrie 2017

A venit decontul, titrează Adevărul. Dezmăţul bugetar ne apropie de perioada crizei economice. Statul a ajuns să cheltuie 65% din veniturile încasate pe salariile bugetarilor şi pe pensii. Este cel mai înalt nivel din perioada 2009 – 2010 încoace, când ţara noastră a împrumutat bani de la Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi susţine cheltuielile curente. Nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut, faţă de nivelul de 2,4% atins în 2016. Ca să finanţeze acest deficit şi ca să îşi acopere cheltuielile, guvernul se tot împrumută de la bănci de această dată, prin Ministerul de Finanţe.

Jurnalul Naţional anunţă că împrumuturile în lei cu dobândă variabilă se vor scumpi în perioada următoare. Avansul va fi de câteva zeci de lei pe an până în 2020, după care este posibil să asistăm la o creştere şi mai mare. Indicele Robor la trei luni, cel care influenţează costul creditelor în lei, s-a majorat treptat de la 0,7% în octombrie 2016, la 1,1% cât este în prezent.

România Liberă observă salariile de bancher din companiile înfiinţate de municipalitatea bucureşteană. Fiecare şef de companie va primi o remuneraţie lunar de peste 12.000 lei, adică în jur de 2.500 euro. Dar există şi societăţi unde acesta este salariul mediu. Primarul Gabriela Firea a solicitat peste 81 de milioane de euro de la Consiliul General pentru majorarea capitalului social al celor opt firme din subordine.

Potrivit Ziarului Financiar, asigurările auto obligatorii (RCA), o piaţă de circa 4 miliarde de lei anual, au ajuns în prezent să fie controlate în proporţie de peste 70% de doar trei companii, cel mai ridicat nivel de concentrare la vârf din ultimii cinci ani, arată cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). City Insurance, Euroins şi Asirom – au ajuns să facă regulile în piaţă după ce au majorat comisioanele brokerilor într-o perioadă în care asigurători de renume internaţional au decis să se retragă voluntar, speriaţi de tarifele administrate de stat. De departe cel mai puternic jucător din piaţa RCA este City Insurance. Compania recent ieşită din redresare avea la jumătatea acestui an afaceri de 618 milioane de lei pe RCA şi o cotă de piaţă de peste 30%. În ultimii cinci ani niciun alt asigurător nu a avut o cotă de piaţă mai mare decât City, nici măcar mult blamatele Astra şi Carpatica Asig, acuzate în repetate rânduri de goană după RCA prin dumping pe tarife. Şi Euroins, unul dintre asigurătorii RCA consacraţi, se află în cea mai bună formă a sa, în condiţiile în care are pe mână 28% din piaţa asigurărilor auto obligatorii. Mai mult, spre invidia giganţilor internaţionali care operează local, Euroins raportează afaceri profitabile.

Gazeta Sporturilor consemnează un record negativ. În ajunul zilei sale de naştere, Simona Halep a părăsit Open-ul Chinei. Este al doilea turneu consecutiv din care românca este eliminată de la debut, după eşecul de la US Open.