Prima pagină, 27 aprilie 2016

Potrivit Adevărul, primăriile sunt asediate de candidaţi penali. Zeci dintre politicienii care şi-au anunţat intrarea în cursa pentru alegerile locale din iunie sunt condamnaţi la închisoare, anchetaţi sau trimişi în judecată pentru o gamă largă de fapte de corupţie. Deşi poartă stigmatul fărădelegii, majoritatea sunt creditaţi cu şanse mari pentru obţinerea unui nou mandat.

România Liberă observă că Parlamentul este pe cale să legalizeze incompatibilitatea şi nepotismul.  Cei prinşi în fapt nu vor mai putea să ocupe timp de 3 ani doar funcţia publică în care au încălcat legea, în schimb sunt liberi să deţină alte posturi de stat. Senatorii şi deputaţii vor, cu alte cuvinte, să se salveze de inspectorii de integritate.  

Jurnalul Național constată că lungimea rețelei de cale ferată a ajuns – anul trecut – la 19.997 de kilometri, în condițiile în care – înainte de Revoluție – erau peste 22.000. Lipsa investițiilor în infrastructură și material rulant a transformat plimbarea cu trenul într-un risc major. Dacă până în 1997 erau funcționale 1.300 de stații și halte, în prezent mai sunt deschise doar 918.

Potrivit Ziarului Financiar, se amână pentru două săptămâni dezbaterea legii care ar permite conversia creditelor din valută în monedă românească pentru persoanele fizice. Decizia a fost luată de parlamentari pentru a „armonizarea” punctelor de vedere ale asociaţiilor de protecţie a consumatorilor cât şi cele două proiecte de lege pe tema conversiei care sunt în dezbatere la Parlament. Avocatul Gheorghe Piperea susţine varianta îngheţării cursului la nivelul celui din data încheierii contractului de împrumut, eventual corectat cu o variaţie de cel mult 20%.

Despre misterele unui meci ciudat scrie Gazeta Sporturilor.  Conducătorii Stelei acuză că în partida dintre ASA şi Astra, scor 1 la 4, giurgiuvenii au beneficiat de bunăvoinţa gazdelor. Rezultatul partidei a stabilit în mare măsură campioana.