Confidenţialitate

Prima pagină, 26 ianuarie 2017

Adevărul scrie că raportul Comisiei Europene privind Justiţia din România arată că adoptarea celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea legilor penale ar putea atrage „reevaluarea progreselor înregistrate”, întrucât slăbesc lupta anticorupţe. Documentul critică desele intenţii ale Parlamentului de a face schimbări bruşte în legislaţie, sub pretextul că are de pus în acord noile legi penale cu decizii ale Curţii Constituţionale. Avocatul Poporului este criticat pentru că a pus în discuţia Curţii Constituţionale legea care le interzice persoanelor condamnate să facă parte din guvern.

Monitorizarea justiţiei va continua din cauza politicienilor, consemnează România Liberă. Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene se va încheia abia atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător obiectivele asumate la momentul aderării. Partea buna este recunoaşterea îndeplinirii condiţiilor pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Potrivit Jurnalului Naţional, măslinii ne vor scoate agricultura din impas.Istoricii susţin că primele plantaţii au apărut acum 6.000 de ani, pe coasta estică a Mediteranei, în Siria şi Liban. De acolo au ajuns în Egipt şi, treptat, în Grecia şi Roma Antică. La o distanţă de șase milenii, Ministerul Agriculturii de la Bucureşti se pregăteşte să impună cultivarea pe scară largă a măslinului şi în România, plus a viermilor de mătase.

Se anunţă un an record pentru comerţul modern, notează Ziarul Financiar. Retailerii pariază 350 milioane de euro pe deschiderea a 300 de magazine noi, însemnând cea mai rapidă expansiune de până acum. Dezvoltarea, atât în urban, cât şi în rural, duce însă la dispariţia de jucători din comerţul tradiţional.