Confidenţialitate

Prima pagină | 25 septembrie 2018

Consumul de droguri sintetice va exploda, iar mii de tineri sunt în pericol de moarte, atrage atenţia ziarul Adevărul care publică un avertisment al magistraţilor, dar şi al medicilor, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat, practic, liber la consumul de etnobotanice. Experţii spun că instanţa a fost obligată să facă acest lucru pentru a clarifica unele prevederi ale legii privind combaterea operaţiunilor cu substanţe psihoactive. Soluţia ar fi promovarea de către Guvern a unei hotărâri, care să modifice textul de lege, în sensul incriminării consumului de etnobotanice.

Potrivit României Libere, contrabanda cu ţigări păgubește statul cu 3 miliarde de lei pe an. În satele de la granița cu Ucraina, oamenii nu au locuri de muncă. Din tată-n fiu, cei de pe ambele maluri ale Tisei învață să fie contrabandiști. Chiar și autoritățile spun că localnicii “nu au alternativă”. Dar, pe măsură ce sporește activitatea Poliției de Frontieră, sporește și numărul infracțiunilor cu violență, pentru că țigările confiscate le iau traficanților români posibilitatea de a-și plăti datoriile către furnizorii lor din Ucraina. Cel puțin de două ori pe an se înregistrează atacuri cu grenade asupra caselor unor localnici, iar în două sate polițiștii de frontieră români patrulează cu arme automate.

Jurnalul Naţional consemnează că Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a dat publicității raportul GLOBOCAN pe 2018 privind bolile oncologice la nivel global. În ciuda terapiilor inovatoare apărute împotriva cancerului, numărul bolnavilor creşte alarmant, de la an la an. Bolile neoplazice sunt mai des întâlnite la bărbaţi (45.022 de cazuri noi), decât la femei (38.439 cazuri noi). Pe primele locuri în ceea ce privește incidența se află cancerul pulmonar, colorectal, cancerul de sân la femeie și cel de prostată la bărbaţi, dar şi leucemiile.

Ziarul Financiar observă că Banca Naţională oferă lichiditate în piaţă cu amândouă mâinile ca să descurajeze creşterea ROBOR. BNR le-a mai dat băncilor 6 miliarde şi jumătate de lei la cea de-a şasea licitaţie repo din acest an, în condiţiile în care deficitul de lichiditate în piaţa interbancară persistă. Rata anuală a inflaţiei a revenit pe creştere în luna august, sărind din nou peste 5% (faţă de nivelul de 4,6% din iulie), cursul valutar este în ascensiune, îndreptându-se spre 4,66 lei/euro.

Gazeta Sporturilor anunţă debutul lui Claudiu Niculescu pe banca tehnică a Dinamo, marți seară, în meciul de Cupa României cu Dacia Brăila. Adversar îi va fi fostul coechipier Florentin Petre. Claudiu Niculescu a condus, luni, primul antrenament în Şoseaua Ştefan cel Mare şi le-a ţinut elevilor săi un discurs motivaţional.