Prima pagină | 24 octombrie 2018

Oficialii români au minţit Comisia de la Veneţia, dar au fost prinşi, titrează Adevărul. La cel puţin trei articole importante din legislaţia penală, autorităţile de la Bucureşti au transmis versiuni diferite în limba engleză faţă de textele adoptate de Parlament. Experţii europeni au sesizat însă “erorile” şi au analizat textul original, nu cel alterat. Cele trei articole traduse eronat vizează două infracţiuni din Codul penal – traficul de influenţă şi abuzul în serviciu – şi prevederea din Codul de procedură penală privind evaluarea probelor în momentul condamnării. Maniera de a „greşi“ nu pare deloc întâmplătoare: la primele două articole au fost eliminiate cuvinte în versiunea engleză faţă de cea românească, iar la ultimul a fost adăugat un cuvânt. Sensul „greşelilor“ a fost însă, în toate cele trei cazuri, acelaşi: acela de a prezenta Comisiei de la Veneţia versiuni mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale, faţă de textele adoptate în realitate în Parlament.

Creşterea salariului minim nu le va aduce mai mulţi bani românilor pentru că vor creşte şi preţurile, atrage atenţia Ziarul Financiar.  În faţa unor costuri mai ridicate cu forţa de muncă, angajatorii vor avea de ales între reducerea marjei de profit şi scumpirea produselor sau serviciilor oferite. A doua variantă este mai probabilă, consideră Alexandra Smedoiu, specalist al companiei de consultanţă Deloitte România.

Potrivit Jurnalului Naţional, creșterile salariale anterioare s-au dus și în economii, nu numai în consum. O mare parte din acești bani nu sunt depuși în depozitele bancare din care mușcă inflația. Oamenii aleg acum conturile de economii anexate cardurilor, care au dobânzi similare cu depozitele, iar banii pot fi retrași oricând fără să fie penalizaţi.

Potrivit României Libere, circumstanțele tragice ale morții ziaristului Jamal Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul tensionează piața mondială. În acest context o creștere a prețului barilului de petrol riscă să dea o lovitură fatală ciclului economic. Riadul amenință că va utiliza „arma petrolului” dacă va fi prins în corzi.

Adio, prinţule! titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Lumea fotbalului şi întreaga Oltenie şi-au luat, ieri, rămas bun de la Ilie Balaci. Gheorghe Hagi a sărutat emoţionat fotografia cu idolul din Bănie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS