Prima pagină | 24 iulie 2018

Adevărul notează că, după ce piaţa muncii din Spania şi cea din Italia au ajuns la o saturaţie în ceea ce-i priveşte pe muncitorii români, state precum Olanda şi Slovenia îşi deschid porţile pentru aceştia, oferindu-le salarii cu mult peste cele de la noi. Potrivit statisticilor Eures, cei mai mulţi dintre cei care îşi caută activ un loc de muncă în alt stat membru al Uniunii Europene sunt absolvenţi de studii universitare. Joburile oferite însă de companii sunt variate. De pildă, în Olanda sunt disponibile, la ora actuală, 426 de locuri de muncă pentru români: 110 sunt destinate manipulatorilor de marfă în depozit, 100 de posturi sunt pentru lucrătorii în seră, 30 de joburi sunt disponibile pentru lucrătorii în bucătărie, cinci posturi sunt pentru ingineri mecanici şi cinci pentru inginerii constructori. Lefurile date de angajatorii olandezi variază, de la 2.000 de euro brut pe lună pentru un ajutor de bucătar până la 4.000 de euro brut lunar, pentru un inginer mecanic sau inginer constructor. La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite în agricultură, unde muncitorii primesc între 9,59 şi 10,76 de euro pe ora de lucru, conform anunţurilor publicate pe Eures. Salarii de 6.500 de euro brut pot obţine românii care candidează pentru posturile de ingineri programatori în Norvegia.

Potrivit Ziarului Financiar, Duster şi EcoSport au dus producţia de maşini la un nou maxim istoric. Producţia de autoturisme a urcat cu 25% în prima jumătate a anului, la aproape 250.000 de unităţi. Producătorii subliniază însă că au nevoie de infrastructură pentru a continua dezvoltarea.

Jurnalul Naţional analizează averea Guvernului Dăncilă. Mai mulţi membri ai cabinetului şi-au actualizat declaraţiile de avere. Premierul a scăpătat, dar soțul ei a câștigat peste 340.000 de lei ca manager Petrom Pitești, în ultimul an fisca. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a luat 47.000 de lei credit de nevoi personale. Şefa Internelor, Carmen Dan, și-a plagiat declarația din februarie, uitând să treacă indemnizația de senator.

România Liberă consemnează că PSD și ALDE ar putea avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din 2019, după cum a anunțat liderul PSD. Acesta ar putea fi fie de la PSD, fie de la ALDE, o decizie urmând a fi anunțată până la finalul acestui an. În acest fel,  Liviu Dragnea încurajează speranțele lui Călin Popescu Tăriceanu de a fi sprijinit de PSD în cursa pentru Cotroceni. Dragnea are nevoie de ajutorul ALDE pentru modificarea rapidă a legilor Justiției. Tăriceanu a blocat emiterea unor ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului Penal sau privind amnistia și grațierea unor fapte de corupție. Oferta lui Dragnea seamănă cu cea pe care Victor Ponta i-a făcut-o, în 2011, lui Crin Antonescu, șeful de atunci al PNL. La formarea USL, Crin Antonescu a fost proclamat candidatul alianței la alegerile prezidențiale. La schimb, Victor Ponta a devenit premier, dar, pe parcursul anilor, PSD a pregătit terenul pentru a renunța la sprijinirea candidaturii lui Antonescu. Din acest motiv PNL a și părăsit USL.

Fără noroc, titrează Gazeta Sporturilor. Toate reprezentantele României în cupele europene au picat prost la tragerea la sorţi de ieri. În UCL, CFR se va duela cu Ludogoreţ, dacă trece de Malmo. În UEL, după Velenje, FCSB ar putea da peste Hajduk Split, Craiova va întâlni pe Leipzig, iar Viitorul, după Vitesse, ar putea întâlni învinsei din confruntarea dintre PAOK şi Basel.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS