Prima pagină | 24 aprilie 2018

Adevărul scrie despre ultima şansă ca Legile Justiţiei să ajungă la Comisia de la Veneţia, cel mai prestigios for de drept constituţional din Europa. Săptămâna aceasta, la solicitarea PNL, comisia de monitorizare a Consiliului Europei va dezbate proiectele adoptate de majoritatea PSD-ALDE. La discuţii va fi prezentă şi Simona Marcu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit unor surse politice, România riscă să fie din nou monitorizată de Consiliul Europei din perspectiva respectării statului de drept, exact ca la începutul anilor ’90.

Potrivit României Libere, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi administratorii fondurilor de pensii private nu au reuşit până acum să găsească o formulă prin care să poată estimă, legal, ce pensie vor încasa cei peste 7 milioane de cotizanţi la Pilonul II. Totuşi, un scenariu simplu, bazat pe evoluţiile de până acum şi vehiculat inclusiv în interiorul autorităţilor statului, arată că partea privată va aduce între 47 şi 118 lei cotizanţilor care acum au deja 10 ani de stagiu. Calculul se bazează pe suma medie pe care românii o aveau în conturile de Pilon II la finalul anului trecut, adica 5.747 lei. Dacă exact aceeaşi sumă se va acumula la fiecare 10 ani, după 30 de ani de cotizat salariatul va avea în cont circa 17.000 de lei. Daca luăm în calcul durata medie de viaţă din România, 77 de ani, ar rezulta o sumă lunară medie de circa 118 lei.

Ziarul Financiar observă că angajatorii se plâng de lipsa muncitorilor, dar România se numără printre ţările europene cu cele mai puţine joburi ocupate de persoanele cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani. Deficitul de forţă de muncă este, la momentul actual, de 600.000 de persoane. Doar 43% dintre cei de peste 55 de ani aveau un job anul trecut, deşi până la pensie ar mai fi un deceniu de muncă.

Jurnalul Național scrie despre cuplurile de ocazie din politică, întrucât coaliția PSD-ALDE dă semen că se clatină, odată cu apropierea prezidențialelor. Calculele politice au dus, de-a lungul vremii, la alianțe stranii. Motivele de divorț au fost, de asemenea, spectaculoase. USL, de exemplu, s-a destrămat pentru că Victor Ponta nu a dorit să îl pună pe Klaus Iohannis la conducerea Ministerului de Interne. Cuplul Băsescu – Tăriceanu a conviețuit 4 ani, deși cei doi s-au certat din primele luni de guvernare.

Gazeta Sporturilor continuă seria dezvăluirilor despre culisele recentelor alegeri pentru conducerea Federaţiei Române de Fotbal, la care Răzvan Burleanu a obţinut un al doilea mandat. Stenogramele unei întâlniri secrete arată că şefii FRF îl ironizau pe Liviu Dragnea, pe care l-au poreclit “Moustache”, atunci când au aflat că liderul PSD îl susţinea pe contracandidatul Ionuţ Lupescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS