Confidenţialitate

Prima pagină, 23 octombrie 2015

Adevărul se întreabă ce căuta în coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea poliţistul care a murit căzând cu motocicleta într-o groapă. Confirmarea a venit abia la două zile după accident. În timp ce oficialii din Poliţie cer să se verifice dacă groapa era corect semnalizată, liderii sindicatului vor demisia conducerii Brigăzii de Poliţie, care l-ar fi obligat pe tânăr să meargă pe motocicletă seara, pe ploaie şi frig.

Evenimentul zilei dezvăluie că, la comanda lui Ion Iliescu, Petre Roman a aprobat – la 11 iunie 1990 – planul de evacuare a studenților din Piața Universității. Potrivit procurului Dan Voinea, dosarul Mineriadei ar trebui conexat cu dosarul Revoluției, fiindcă responsabilii sunt aceiași, iar represiunea din vară a fost o continuare a celei din decembrie.

România liberă publică un interviu cu actualul premier al Republicii Moldova. La Chişinău, tensiunile sunt maxime după arestarea fostului premier Vlad Filat, acuzat de corupţie. Confruntat cu o moţiune de cenzură, Valeriu Streleţ spune că actuala coaliţie proeuropeană va merge înainte, întrucât nu există alternativă.

Potrivit Jurnalului naţional, un copil din trei cu părinţii plecaţi are probleme de sănătate mintală. Potrivit unor estimări, la ora actuală, 300.000 de minori sunt lăsaţi singuri. Ajunși în grija rudelor, aceştia au note mai mici la şcoală decât restul colegilor şi îşi încep viaţa sexuală mai devreme.

Ziarul Financiar publică un avertisment al Fondului Monetar Internaţional: reducerile de taxe şi majorările salariale vor majora deficitul bugetar până spre 3 procente din Produsul Intern Brut. Delegaţia FMI recomandă un nivel de 1,5% din PIB pentru a nu se intra pe un trend de majorare a datoriei publice. Premierul Victor Ponta spune că acest lucru ar echivala cu tăierile salariale din 2010.

Peripeţii de actor, titrează Gazeta sporturilor. Dublu medaliat olimpic, cu argint şi bronz, pugilistul Marian Simion îl ameninţă cu procesul pe regizorul Florin Şerban penru că l-a pus să joace rolul unui antrenor blatist.