Prima pagină, 23 martie 2016

Inima Europei sângerează, titrează România Liberă. Belgia a anunţat trei zile de doliu naţional ca urmare a atentatelor de ieri din Bruxelles. Oroarea s-a declanşat la primele ore ale dimineţii. Martorii au descris „o mare de sânge”. Organizaţia Stat Islamic a revendicat actul criminal. Capitala belgiană era noua destinaţie preferată a românilor care urmau să călătorească de Paşte în afara ţării, depăşind Londra anul acesta.

Mai mulţi români stabiliţi în Bruxelles au povestit pentru Adevărul momentele de groază prin care au trecut. Legătura cu rudele s-a ținut pe internet. Rețelele de telefonie mobilă au fost blocate în mai multe rânduri de-a lungul zilei. În doar câteva minute, orașul a fost împrânzit de poliție, militari și echipe de salvare. Locuitorii și turiștii erau terifiați.

Ne temem pentru Euro, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Cu 79 de zile rămase până la startul evenimentului sportiv din Franţa, atentatele din Belgia ne amintesc că tricolorii vor fi pe teren în cel mai periculos loc dn lume.

Ziarul Financiar scrie că pieţele financiare au “digerat” atentatele. Bursele europene au consemnat pierderi după vestea tragică, dar au recuperat pe parcurs.  Euro a scăzut în faţa dolarului până sub paritatea 1,12.

Jurnalul Naţional observă că românii cu credite sunt ignoraţi de stat. De săptămâna aceasta, împrumutaţii ar fi trebuit să beneficieze – odată cu ceilalţi europeni – de prevederile directivei comunitare privind contractele de credit garantate cu ipoteci. La noi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nu a reuşit să finalizeze proiectul de lege pentru transpunerea în legislaţie a documentului.