Confidenţialitate

Prima pagină | 23 mai 2018

Adevărul observă că România copiază Ungaria în problema pensiilor obligatorii administrate privat. Oficial, guvernul de la Budapesta nici nu a naţionalizat, nici nu a desfiinţat Pilonul II. Dar prin câţiva paşi bine calculaţi, de tip ambuscadă, premierul ungar Viktor Orban a reuşit să distrugă acest pilon, făcându-l neatractiv pentru salariaţi. În secret, România pare să urmeze calea bătătorită de Ungaria, deşi guvernanţii caută să transmită mesaje liniştitoare.

Potrivit României Libere, deţinem primul loc în statistica sumbră a proceselor şi a condamnărilor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Până acum, România a fost condamnată în 69 de procese, iar în prezent sunt pe rol alte 9.900 de dosare. În statisticile Curţii Europene, alături de România stau Rusia şi Turcia, state recunoscute pentru slaba respectare a drepturilor omului. Raportându-ne la populaţia fiecăreia dintre aceste trei ţări, rezultă totuşi că România sta cel mai prost: o condamnare la 275.000 de persoane. Drept comparaţie, Rusia are o condamnare la 459.000 de locuitori, iar Turcia – o condamnare la 690.000 de locuitori. Dacă s-ar lua în calcul doar acest parametru, România ar fi mai puţin îndreptăţită decât Turcia să facă parte din UE.

Jurnalul Naţional scrie despre pierderile din contrabandă. Una din şase ţigări fumate în România provine de pe piaţa neagă. Un singur container cu ţigarete traficate ilegal le aduce evazioniştilor un milion de euro, iar cele 150 de milioane de ţigări confiscate anul trecut reprezintă doar 3% din totalul pieţei negre. Contrabanda cu ţigări este de aproape două ori mai mare în ţara noastră faţă de Uniuea Europeană, un flagel economic şi social care ne afectează pe toţi.

La nivel naţional, mai mult de o treime dintre angajaţi – adică peste 1,8 milioane de persoane – câştigă salariul minim pe economie, de 1.162 de lei net pe lună, arată o analiză a Ziarului Financiar pe baza informaţiilor furnizate de Inspecţia Muncii. Distribuţia investiţiilor străine din ultimii ani a adâncit decalajele salariale dintre judeţe, astfel că, în Suceava, jumătate dintre angajaţi primesc leafa minimă pe economie. În Braşov, doar un muncitor din patru are salariul minim pe contractul de muncă.

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Dan Petrescu îşi recunoaşte stilul de antrenor autoritar. Tehnicianul campioanei dezvăluie secretul succesului: “Este greu să faci performanţă cu pupături”.  Dan Petrescu dă de înțeles că va continua să antreneze în Gruia.