Confidenţialitate

Prima pagină, 21 ianuarie

Cotidianul Adevărul dezvăluie cine sunt ciocoii noi ajunşi la putere după cruciada Direcţiei Anticorupţie. Majoritatea politicienilor ajunşi la putere în judeţele României, decapitate de investigaţiile DNA, sunt oameni crescuţi şi promovaţi de foştii baroni locali. Cu toate acestea, mulţi dintre ei s-au distanţat de acţiunile foştilor mentori şi chiar au criticat acţiunile acestora, fapt de neconceput până în 2014.

România Liberă ne anunţă că a început războiul pentru fotoliile de procurori-şefi. Cu mai puţin de patru luni până la expirarea actualelor mandate la vârful Direcţiei Anticorupţie şi Parchetului General, s-au conturat două tabere care îşi dispută atribuţia de a face propuneri. Într-una din acestea se află ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care are actuala lege de partea sa. În cealaltă tabără, se află Consiliul Superior al Magistraturii, ajutat discret, dar eficient, de preşedintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu a decis constituirea unui “grup de lucru mixt în domeniul justiţiei”, în urma unor întâlniri informale.

Despre tâlhării electorale scrie Jurnalul Naţional. Cu două rânduri de alegeri în faţă, este probabil ca metodele tradiționale să fie reînviate. S-au făcut puține lucruri pentru a reduce incidența fraudelor. Singurul progres real este combaterea metodei „Autobuzul”, ce consta în transportul dintr-o parte în alta a unor alegători fideli unui partid ce votau în mai multe secții, profitând de faptul că autocolantul cu votat ce se punea pe bulletin putea fi dezlipit foarte uşor.

Despre un record de cheltuieli citim în Ziarul Financiar. Guvernul condus de Dacian Cioloş a plătit suplimentar, în decembrie, 15 miliarde de lei. Bugetul a intrat pe deficit.

Greierele şi furnicile, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Adrian Mutu ţine piept cu greu primelor antrenamente alături de colegii de la ASA Târgu Mureş. Imaginile surprinse de fotoreporter arată un atacant slăbit.