Prima pagină | 20 iulie 2018

Adevărul consemnează scandalul de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Mai mulţi funcţionari sunt bănuiţi că au luat şpăgi pentru a aproba peste rând dosarele din Programul „Prima casă“ sau ca să închidă ochii la anumite nereguli. Procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar penal pentru corupţie, iar joi dimineaţă, anchetatorii au făcut nu mai puţin de 23 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, una dintre descinderi vizând chiar sediul Fondului de Garantare a Creditelor, care gestionează Programul „Prima casă“. Au fost emise mandate de aducere pentru opt persoane, suspecte în acest dosar, iar 60 de martori ar urma să fie audiaţi. Concomitent, inspectorii de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală au făcut controale la o firmă deţinută de una dintre angajatele cercetate, folosită drept paravan în circuitul şpăgilor. În dosar sunt vizaţi un şef de serviciu din instituţia publică, dar şi alţi funcţionari şi intermediari. În filiera şpăgilor de la Prima casă ar fi implicat şi un subofiţer din cadrul unei unităţi militare din Bucureşti, în cazul său cercetările fiind continuate de către procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

România Liberă analizează culisele revenirii lui Vasile Blaga, moment văzut ca o demonstrație de forță la sediul din Aleea Modrogan. O serie de parlamentari și primari PNL proveniți din fostul PDL s-au reunit la chemarea fostului șef al PDL și fost co-președinte al PNL. Printre aceștia s-au numărat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, deputat. „Ne interesează partidul, asta am spus cu toții, ne interesează tot ceea ce va face în anul electoral 2019 – în primul rând, câștigarea alegerilor prezidențiale. Avem această obligație să îl sprijinim pe președinte pentru un nou mandat și toți colegii au fost de acord cu asta. Sunt multe lucruri de corectat, colegii le vor transmite către Biroul Executiv, către BPN, astfel încât ele să se corecteze”, a declarat Blaga, după ședință. Întrebat dacă revine în prim-plan-ul partidului, el a răspuns: ”Eu nu îmi mai doresc să fiu președintele PNL niciodată. Cu ceea ce pot să ajut, cum am putut și până acum, am ajutat. Nu îmi trebuie nicio funcție în partid”. Blaga a admis, însă, că ar trebui îmbunătățită comunicarea între vechiul PDL și vechiul PNL.

Jurnalul Naţional scrie că procurorul general al României, Augustin Lazăr, le-a făcut cadou 85.400 de euro, în ultimele 12 luni, fiicei sale Iulia și ginerelui său, în condițiile în care veniturile totale realizate în aceeași perioadă s-au ridicat la aproximativ 90.000 de euro. Și nu este prima dată când Lazăr donează în familie. În declarația de avere de anul trecut, acesta precizează că, în primăvara anului 2016, i-a mai făcut cadou fiicei încă 80.000 de euro. Asta după ce, în 2012, i-a donat celeilalte fiice, Augusta Anca, suma de 30.000 de euro. Soția lui Lazăr, fost judecător, are o pensie de 13.000 lei.

Ziarul Financiar remarcă o industrie „pe val”.  Untold (Cluj-Napoca), Neversea (Constan]a), Electric Castle (Cluj-Napoca) şi Summer Well (Bucureşti) generează un business între 250 şi 300 de milioane de lei pentru hoteluri, restaurante şi magazine. Cele patru festivaluri, care aduc laolaltă câteva zeci de artişti români şi străini, sunt vizita te de peste 200.000 de oa meni (vizitatori unici), potrivit estimărilor ZF.

Coadă la titlu, observă Gazeta Sporturilor. Începe ediţia cu numărul 101 a Ligii I. FCSB şi CFR Cluj sunt favorite să îşi dispute titlul în acest nou sezon. Craiova şi Viitorul le suflă în ceafă. Dinamo pare din nou outsider, dar visează să producă marea surpriză.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS