Prima pagină | 2 octombrie 2018

Adevărul observă că Liviu Dragnea nu renunţă la planul de a schimba completul de cinci judecători de la Curtea Supremă care va da sentinţa definitivă în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. În primă instanţă, liderul PSD a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, deci miza procesului final este cu atât mai importantă. Potrivit informaţiilor obţinute de Adevărul, Liviu Dragnea s-a plâns apropiaţilor că a picat la un complet de judecată ostil: din cei cinci judecători, trei sunt mai intransigenţi, iar doi au diverse legături cu PSD. Guvernul va sesiza CCR pe motiv că Înalta Curte nu respectă o lege modificată de PSD atunci când a stabilit completul care-l va judeca definitiv pe Liviu Dragnea, complet pe care liderul PSD îl consideră defavorabil. E o procedură similară cu cea care a dus la revocarea Larei Koveşi de la conducerea DNA.

Jurnalul Naţional scrie că, în plină ofensivă a taberei anti-vaccinare, campania de imunizare a copiilor împotriva hepatitei, rujeolei și a altor boli grave se lovește de un obstacol. Numai în Argeș, sute de doze de vaccin tetravalent expirat zac în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică, iar numărul va crește, pentru că se mai așteaptă şi altele, care se întorc de la medicii de familie. Semnalul de alarmă a fost tras în august chiar de ministrul Sănătății, care anunța că, la nivel naţional, sunt circa 80.000 de doze de vaccin nefolosite și aproape de expirare.

România Liberă notează că Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, care se sărbătorește în întreaga lume la 1 octombrie, a trecut neobservată în România, deși aproape 18% din populație se află în această categorie. Până și Halloween-ul este mai mediatizat. La ora actuală, cei mai mulţi dintre pensionari se zbat în sărăcie cruntă. Peste 5 milioane dintre persoanele care au ieșit din activitate au pensii sub 1.000 lei, media fiind aproape de 200 de euro.

Ziarul Financiar publică un avertisment dramatic. Războiul comercial ar putea aduce o nouă recesiune în economiile mari ale lumii. Două treimi din economiştii americani întrevăd momentul la orizontul anului 2020.  În cazul Germaniei, un raport recent al celor mai importante institute economice locale a evidenţiat vulnerabilitatea ţării în faţa războiului comercial. Orice intensificare a acestuia ar putea cauza o cădere economică majoră în Germania şi Europa.

Noroc în mijlocul furtunii, titrează Gazeta Sporturilor. CFR a scos o remiză albă în faţa Universităţii Craiova, oltenii ratând un penalty în minutul 83. Haosul continuă la gruparea ardeleană. Iuliu Mureşan a fost demis, iar antrenorul Toni Conceição ar putea fi schimbat cu cel pe care l-a înlocuit, adică Edi Iordănescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS