Confidenţialitate

Prima pagină, 2 octombrie 2017

România Liberă dezvăluie că o companie privată cu acţionari turci, care îşi desfăşoară activitatea în România, a fost de acord să renunţe la un spaţiu comercial care i-ar fi adus aproape un milion şi jumătate de euro pe an pentru a-l pune gratuit la dispoziţia Guvernului de la Bucureşti, pentru înfiinţarea Serviciului Paşapoarte. Acordul a fost intermediat de agenţia pe care Ankara o foloseşte oficial pentru influenţarea celorlalte state. TIKA, aflată sub controlul dictatorului Recep Tayyip Erdogan, a contribuit la amenajarea spaţiului, potrivit unui răspuns oferit publicaţiei de Ministerul Afacerilor Interne. Un spaţiu amenajat cu birouri noi şi aparatură ultramodernă, pentru care Turcia a plătit încă 100.000 de euro. Guvernul opresiv de la Ankara nu a ratat ocazia de a se lauda în faţa propriilor cetăţeni cu ajutorul dat unui stat al Uniunii Europene.

Potrivit Jurnalului Naţional, în fiecare an, sute de români se sinucid din cauza datoriilor la bănci sau la IFN-uri. De cele mai multe ori ajung în situația asta pentru că în contractele lor au fost trecute capcane din care datornicilor le e imposibil să mai iasă. O societate capitalistă nu se poate dezvolta fără credite. Însă, fiecare stat impune reguli de protecție a clientului. România s-a dovedit țara cea mai permisivă.

Adevărul a încercat să afle de ce nu ştiu română maghiarii din secuime. Deşi se află în centrul ţării, Harghita şi Covasna sunt izolate total de restul României. Maghiarii de acolo nu par a fi deranjaţi de această situaţie, deşi admit că, odată ce trec graniţa celor două judeţe, le vine extrem de greu să se înţeleagă cu ceilalţi. Şcoala rămâne singura şansă de a învăţa română. Profesori care să meargă să predea în secuime sunt puţini. Examenul de Bacalaureat dovedindu-se o grea piatră de încercare pentru elevi.

Ziarul Financiar observă că lanţurile de hipermarketuri, supermarketuri sau magazine de tip cash & carry pariază pe online. Pentru moment, în acest comerţ cu dominantă alimentară, o piaţă de 18-20 miliarde euro pe an, vânzările pe internet reprezintă doar 0,1% din total, adică sub 20 de milioane de euro, potrivit estimărilor. Jucătorii vor să fie deja activi în momentul în care ‘revoluţia’ online-ului va ajunge şi la mâncare.

#Penalty, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. CFR şi FCSB, formaţiile de pe primele locuri în campionat, conduc şi la 11 metri. Clujenii au primit ieri un penalty contestat din care s-au desprins în victoria contra Juventus Colentina, scor final 2-0, iar steliştii au marcat două dintre goluri de la punctul cu var în meciul câştigat cu 4-0 contra Sepsi Sfântu Gheorghe. CFR şi FCSB  au adunat împreună 12 lovituri de pedeapsă, cât toate celelalte echipe din Liga I la un loc.