Prima pagină, 2 martie 2017

Autostrada Sibiu-Orăștie este în pericol de surpare, avertizează ziarul Adevărul. Crăpături în pământ cu o deschidere de aproape 200 de metri alunecă încet, dar ferm, spre acest drum. Ajunse la doar 12 metri de calea de rulare, valurile au înaintat cu 30 de centimetri în ultimele două săptămâni.

România Liberă a aflat că afacerea Bechtel s-a negociat ca la Radio Erevan. În 2005, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, era mandatat de premierul Călin Popescu Tăriceanu să renegocieze contractul semnat cu firma americană pentru construcţia autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. Într-un document oficial al Guvernului se menţionează că s-a obţinut, în urma negocierilor, o reducere a costurilor de 126 milioane euro. Dintr-un alt document oficial, obţinut de România Liberă de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, însă, rezultă contrariul: valoarea contractului nu a scăzut, ba din contra, a crescut cu 9,3 milioane de euro. Apoi contractul cu Bechtel a fost secretizat şi a dispărut fără urmă.

Ziarul Financiar observă că munca manuală în locul celei robotizate şi fabricaţia de cablaje, nu de electronice, trag în jos productivitatea angajaţilor români din industria auto. Cât timp în ţara noastră se fac 3 maşini, în Spania sunt finalizate 16. Diferenţa este dată printre altele de faptul că local se produc în special componente, pe când în alte ţări focusul este pe maşini.

Jurnalul Naţional notează că un funcționar care își sprijinea în afaceri vechii parteneri comerciali era, conform Codului Penal, în conflict de interese. Înalta Curte a decis, însă, recent că infracțiunea de conflict de interese este „dezincriminată” indiferent când au avut loc raporturile comerciale între cele două părţi. Înalta Curte folosește termenul “dezincriminare” într-o hotărâre prealabilă, care este obligatorie pentru toate instanțele.

Dog Show, titrează Gazeta Sporturilor. Dinamo a umilit-o pe Steaua în Cupa Ligii, scor 7-2, la general, calificându-se în finala competiţiei. Cosmin Contra a folosit mai multe rezerve în meciul de pe Arena Naţională. Steaua a ajuns la 10 confruntări consecutive fără victorie în faţa marii rivale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS