Prima pagină, 19 ianuarie 2017

Jurnalul Naţional scrie că două acte normative, cel privind graţierea şi cel de modificare a Codului Penal, au inflamat ieri întreaga ţară . După ore de discuții pe toate palierele, ambele au intrat în dezbatere public. 3.000 de deţinuţi ar putea fi graţiaţi în perioada următoare. Denunţătorii vor scăpa de pedeapsă doar dacă toarnă în termen de 6 luni.

Adevărul analizează pericolele graţierii şi modificării legilor penale. Magistraţii consideră că graţierea și modificarea legislaţiei penale pot avea efecte incalculabile asupra statului de drept și a luptei anticorupţie. Prin prezenţa sa la ședinţa de Guvern de ieri, președintele Klaus Iohannis a reușit blocarea temporară a celor două ordonanţe de urgenţă pe care Guvernul intenţiona să le adopte.

România Liberă consemnează miercurea neagră care l-ar fi “albit” pe Liviu Dragnea. Liderul PSD s-ar număra, alături de fostul senator Dan Voiculescu, printre beneficiari. Premierul Sorin Grindeanu a insistat că adoptarea unor astfel de măsuri este constituţională, iar el personal susţine o lege a graţierii. Pe de altă parte, România se află sub ameninţarea unei amenzi de circa 80 de milioane de euro pe an în cazul în care CEDO va emite o hotarâre-pilot ca urmare a numeroaselor procese câştigate de deţinuţi. Guvernul s-a angajat anul trecut să remedieze problemele din penitenciare, dar acest lucru nu pare să se realizeze prea curând.

Potrivit Ziarului Financiar, investiţia în petrol s-a dovedit cel mai bun pariu în 2016. Preţul barilului s-a apreciat cu 56% pe parcursul anului, datorită unui acord istoric de reducere a producţiei. La polul opus, dacă un investitor a cumpărat lire sterline de 10.000 de lei, ar fi avut pierderi de 1.400 de lei, din cauza Brexit-ului.

Gazeta Sporturilor se întreabă dacă revin “groparii”? Nicolae Badea şi Cristi Borcea vor să-i ia clubul Dinamo lui Ionuţ Negoiţă. Foştii acţionari ai echipei plănuiesc să revină în Şoseaua Ştefan cel Mare. Cu cei doi la conducere, “câinii” au obţinut cele mai bune de după Revoluţie, dar cu preţul unor datorii imense, care au dus Dinamo aproape de faliment.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS