Confidenţialitate

Prima pagină | 18 septembrie 2018

Adevărul remarcă “Olimpiada” de tăiat porci în vremea pestei africane. Autorităţile atrag din nou atenţia că, deşi au loc controale, oamenii se întrec în a sacrifica pe ascuns animale, mai ales în zone cu focare, lucru care duce la împrăştierea virusului. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Ialomiţa, doctorul Mihai Puia, spune că de Crăciun chiar şi oamenii din zonele afectate de virus vor avea ce pune pe masă, pentru că au deja porcul în lada frigorifică.

Jurnalul Naţional scrie că, la nivel mondial, trăiesc aproape 50 de milioane de persoane care au primit în ultimii cinci ani diagnosticul de cancer, iar dintre acestea, aproape 5% sunt copii. Leucemia în rândul acestora este foarte des asociată cu ingestia insecticidelor sau a substanțelor chimice cu care sunt tratate legumele și fructele pe care le consumă, avertizează specialiștii. Este și cea mai frecventă formă de cancer la vârste foarte mici, alături de limfoame, tumori cerebrale, sarcoame, cancer osos sau de ficat.

Ziarul Financiar consemnează dispariţia policlinicilor de stat. Sistemul public de sănătate mai numără doar 9 policlinici independente de spitale, faţă de 500 de unităţi în urmă cu 20 de ani. Numărul ambulatoriilor integrate spitalelor s-a menţinut la puţin peste 300 de unităţi anul trecut, similar cu situaţia din 2002. Însă acestea sunt slab dezvoltate, medicii consultă până la ora 13 de regulă, nu se fac programări, iar pacientul trebuie chiar să plătească pen tru consultaţie, dat fiind că puţini medici lucrează în contract cu Casa. Dezorganizarea din sistem obligă mai mulţi pacienţi să se interneze în spitale pentru a beneficia gratuit de investigaţiile de care au nevoie şi a afla diagnosticul, unităţile spitaliceşti fiind astfel supraaglomerate.

România Liberă notează că magistraţii constituţionali au dat undă verde referendumului pe tema redefinirii familiei în Constituţie. Publicaţia susţine că trăim într-o țară liberă și avem dreptul la opinii și la valori diferite, dar că niciunul dintre argumentele expuse împotriva consultării populare nu îndeplinește aceste criterii minimale. România Liberă invocă jurisprudenţa europeană care susţine că statele comunitare au dreptul de a defini căsătoria în termeni culturali proprii.

Gazeta Sporturilor scrie că transferul lui Gicu Grozav la Dinamo este în stand-by. Mijlocaşul are pretenţii uriaşe pentru nivelul actual al clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare. Fotbalistul vrea un salariu de 15.000 de euro şi alţi 50.000 de euro la semnătură.