Confidenţialitate

Prima pagină | 18 ianuarie 2019

La fiecare 3 minute un român pleacă din ţară, notează Adevărul. În continuare, cap de listă sunt medicii. Creşterile salariale semnificative pe care anul 2018 le-a adus în sistemul sanitar nu au reuşit să-i convingă p aceştie să rămână să profeseze în ţară. Statisticile arată că, în fiecare zi, 6 doctori au cerut certificate de conformitate pentru a putea profesa peste hotare.

Jurnalul Naţional scrie despre cea mai gravă criză energetică din ultimii 35 de ani. Greva minerilor din Oltenia a lăsat România fără cărbune în plină iarnă. În 1984, Nicolae Ceauşescu decreta starea de urgenţă şi introducea regimul militar în sectorul energetic. În 2019, premierul a cerut serviciilor de informaţii să verifice importurile masive de energie, realizate la preţuri uriaşe, invocând posibile atentate la siguranţa energetică a ţării. Guvernul le-a oferit minerilor o mărire a salariilor brute de 1.000 de lei, cerându-le să iasă imediat din grevă.

Toată România plăteşte, titrează Ziarul Financiar. Criza actuală din energie este rezultatul ratării în ultimii 10 ani a unor investiţii de 7 miliarde de euro. Proiectele reactoarelor 3 şi 4 sunt amânate la nesfârşit, iar centralele pe gaze sau cărbuni, centralele în cogenerare, toate au rămas doar pe hârtie. Ca soluţie de avarie la momentul actual, Ministerul Energiei va încearca să elimine taxa de 2% pe afacerile producătorilor de cărbuni, introdusă peste noapte.

România Liberă consemnează că Opoziţia acuză PSD pentru legea care a permis eliberarea unor infractori, în timp ce social-democraţii dau vina pe guvernarea tehnocrată. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, promite o soluţie, dar aceasta se va aplica doar pe viitor. În consecinţă, nu va rezolva problema celor 14.000 de deţinuţi deja eliberaţi, unii dintre ei extrem de periculoşi, după cum a dovedit un val de violenţe înregistrate în ultima perioadă.

Sub titlul “Promiţător”, Gazeta Sporturilor scrie că prima apariţie a lui Mihai Teja pe banca tehnică a FCSB a însemnat un egal cu FC Lucerna, ocupantă a locului 5 în campionatul elveţian. În remiza albă, s-au remarcat noile achiziţii Adrian Stoian şi Florentin Matei.