Confidenţialitate

Prima pagină | 18 aprilie 2018

Armata sună adunarea, titrează Adevărul. După pensionările masive de anul trecut, Ministerul Apărării Naţionale a rămas fără specialişti pe care nu îi poate forma peste noapte. De aceea, MApN scoate la concurs peste 2.000 de posturi de medici, psihologi, jurişti, biologi şi specialişti în IT. În Armată, salariile sunt mai mari cu 20% faţă de anul trecut.

Jurnalul Naţional consemnează aberația care a scăzut salariile în Sănătate. O simplă prevedere a legii salarizării, şi anume limitarea sporurilor la un plafon maxim de 30% la ordonator principal de credite, a întors efectiv pe dos sistemul sanitar. S-a ajuns ca medicii din spitalele mici, orăşeneşti, care de cele mai multe ori se limitează la simple consultaţii şi cazuri uşoare, să încaseze mai mulţi bani decât cei din spitalele universitare, unde ajung cele mai complicate cazuri.

România Liberă scrie despre planul Ministerului Finanţelor de a prezenta, până la sfârşitul lunii iunie, un nou mecanism de contribuţie la fondul obligatoriu de pensii administrat privat. De ce se va schimba sistemul din temelii ministrul a evitat sa spună. Nu este nici un secret, însă, că guvernanţii sunt disperaţi să pună mâna pe cele 38 de miliarde de lei acumulate la Pilonul II.

Ziarul Financiar scrie că, în noua prognoză a Fondului Monetar Internaţional, România va avea o creştere economică de 5,1%, faţă de proiecţia anterioară de 4,4%. Creşterea preţurilor de consum, adică inflaţia, este estimată la 4,7% în aprilie, în creştere faţă de cea din ultimul raport, de 3,3%. La nivelul şomajului, noua proiecţie este optimistă, de 4,6%, în scădere cu 0,6% faţă de estimarea anterioară.

Ziua decisivă, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Astăzi vom afla cineva fi noul şef al fotbalului românesc. În cursă s-au înscris Rîzvan Burleanu, actualul director al FRF, Ionuţ Lupescu, principalul său contracandidat, Marcel Puşcaş și Ilie Drăgan.