Confidenţialitate

Prima pagină, 18 aprilie 2016

România Liberă observă excesul de zel al autorităţilor cu prilejul plecării din Sinaia a şefei naţionaliştilor din Franţa, care a participat la o conferinţă internaţională. Deşi Marine Le Pen nu are o funcţie oficială de rang înalt, fiind doar europarlamentar, Poliţia Locală a deviat traficul pe şoseaua de centură, iar Jandarmeria i-a pus la dispoziţie două maşini cu girofar, pentru escortă în drumul spre Bucureşti. De altfel, primirea a fost ca pentru un adevărat star de cinema.

Un jurnalist al ziarului Adevărul încearcă să schimbe legea strâmbă a alegerilor locale. Liviu Avram a asumat o candidatură oficială la funcţia de primar general al Capitalei cu scopul de a aduce în faţa Curţii Constituţionale prevederea din legea alegerilor locale privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Tribunalul București i-a admis acţiunea. Legea nu a fost atacată de către cei care puteau s-o facă, anume şeful statului, Guvernul, Avocatul Poporului sau parlamentarii.

Jurnalul Naţional publică lecția austriacă sau cum pierdem bani din turism. Intrarea într-o așezare antică din România, de importanță mondială, este alcătuită din câteva scânduri bătute în cuie pe post de poartă. În schimb, intrarea într-o așezare antică austriacă are mai multe camere high-tech. Încasări în România? Zero. Încasări în Austria? Peste un milion şi jumătate de euro anual doar din vânzarea de bilete și broșuri.

Piaţa auto a înregistrat cel mai bun trimestru din ultimii 7 ani, consemnează Ziarul Financiar.  Nivelul s-a apropiat de 20.000 de autoturisme, în creştere cu 11,4% faţă de perioada similară a anului trecut. Persoanele juridice au cumpărat 89% dintre automobilele vândute de dealeri, faţă de numai 60% în perioada de boom.

Fără gimnastică la Rio, titrează Gazeta Sporturilor. Naţionalele feminină şi masculină au ratat participarea la Jocurile Olimpice. Fetele nu mai lipsiseră din 1968, în timp ce ultima absenţă a băieţilor datează din 1984.