Prima pagină | 17 octombrie 2017

Un ştab din Senat şi-a fixat leafă cât a vrut el, titrează Adevărul. Secretarul general al camerei superioare, Ion Vărgău, s-a ridicat cu de la sine putere la statutul de demnitar şi, drept urmare, şi-a aplicat o leafă mai mare decât cea a şeful statului. Baza legală pentru acst salariu regesc este Ordonanţa de Urgenţă 14/2015. Vorbim de celebrul act normativ prin care, în urmă cu doi ani, Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar – Victor Ponta era internat într-un spital din Turcia – le-a mărit salariile celor mai importanţi oameni în stat.

România Liberă observă că au trecut 15 ani de când s-au făcut primele planşe cu proiectul şoselei de centura a Bacăului. De atunci, s-au schimbat doar culorile, nu şi schiţele. Actualul lider al PNL, Ludovic Orban, promitea (ca ministru al Alianţei Dreptate şi Adevăr) că lucrarile vor începe în toamna lui 2008. Evident, acest nu s-a întâmplat. În 2011, atât premierul de atunci, Emil Boc, cât şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, dădeau asigurări că vor începe lucrările. Din nou, fără efect. Într-un final, în toamna anului 2013, s-a anunţat câştigătorul licitaţiei, firma turcească Eko Insaat VeTic AS. Abia în vara lui 2016 au început lucrările, după ce turcii au primit avansul de 15% solicitat. La nici un an de zile de la începerea lucrarilor, Eko Insaat VecTic As a anunţat că renunţa la contract. Practic, turcii au încasat avansul de la compania de drumuri şi au plecat cu 74.089.091,03 lei. La momentul rezilierii contractului, în aprilie 2017, se realizaseră doar două procente din lucrare.

Jurnalul Naţional scrie despre statistici îngrijorătoare. Numărul celor infectaţi cu virusul hepatitei C este în creștere, ajungând la 650.000. În lipsa unor simptome clare şi, mai ales, în lipsa unui program naţional de screening, trei din patru români infectaţi nu ştiu că au această afecţiune. Cum la Ministerul Sănătăţii nu se întâmplă nimic, două ONG-uri încearcă să faciliteze accesul la depistarea şi diagnosticarea precoce a bolii prin campanii de testări gratuite.

Potrivit Ziarului Financiar, România are între 4 şi 6,4 milioane de salariaţi, după cum arată cifrele celor patru instituţii care pot să ofere date privind forţa de muncă: Institutul Naţional de Statistică, Inspecţia Muncii, Casa de Pensii şi Registrul Comerţului. Diferenţele de peste 2 milioane de oameni care, teoretic, ar putea fi sau nu în câmpul muncii sunt puse la adăpost de metodologie, pentru că numărul de salariaţi se calculează în funcţie de sursele de colectare a datelor, spun reprezentanţii instituţiilor care furnizează aceste date.

Gazeta Sporturilor scrie că Dinamo a revenit pe loc de play-off după un rezultat înşelător în faţa celei mai slabe echipe din Liga 1, 3-0 cu Juventus Colentina, care a ratat un penalty când scorul era 0-0. Autor al unei duble, Giorgos Katsikas i-a adus lui Vasile Miriuţă prima victorie pe banca dinamoviştilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS