Prima pagină, 17 mai 2017

Adevărul observă că Parlamentul a adoptat noua lege a asigurărilor de Răspundere Civilă Auto, în condiţiile în care mâine expiră plafonarea tarifelor stabilită de Guvern în noiembrie 2016. Specialiștii spun că preţurile vor crește, în ciuda tarifelor de referinţă, care sunt doar orientative. Concret, în calcul vor fi luate prima de risc care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele, factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, rata anuală de modificare a inflaţiei daunelor, încărcarea aferentă sistemului bonus/malus şi cheltuielile administrative ale asigurătorului, plafonat la cel mult 25% din valoarea unei poliţe. O altă noutate o reprezintă sistemul de decontare directă, după modelul Casco. Astfel, după un accident, lucrările de reparaţie a maşinii se vor face prin propria asigurare, urmând ca ulterior asigurătorul să îşi recupereze banii de la şoferul vinovat.

Ziarul Financiar consemnează că, în primul trimestru, Produsul Intern Brut a crescut peste toate estimările. Institutul de Statistică a anunţat un avans al economiei de 5,7%. Rezultatul este privit cu scepticism de specialiştii din piaţă, care consideră că nu este o creştere sustenabilă şi calitativă a economiei româneşti.

Jurnalul Naţional scrie despre proxenetism sub tutela Protecţiei Copilului. O adolescentă de 17 ani de centrul Floare de Colț din Târgoviște a fost trimisă în plasament la o familie în care unul dintre membri o obliga să se prostitueze. Tânăra a făcut plângere la Poliție, dar Protecția Copilului Dâmbovița a trimis-o în gura lupului pe baza simplei semnături a directorului general. Anul trecut, o altă adolescentă ‘trimisă la produs’ de o angajată a centrului din Târgoviște a fost găsită moartă, în condiții suspecte. Controalele de la București nu au avut niciodată efect.

Potrivit României Libere, violenţa în familie se pedepseşte doar pe hârtie. Legea, justiţia şi societatea se arată foarte indulgente. În puşcăriile din ţară sunt închise 89 de persoane condamnate pentru infracţiuni conexe violenţei domestice, în condiţiile în care Poliţia primeşte, anual, aproape 20.000 de sesizări privind astfel de fapte grave. E drept, în unele cazuri este vorba despre o singură victimă care depune mai multe sesizari, dar, în contrapartidă, cele mai multe persoane ţin sub tăcere abuzul şi ajung în aceste statistici abia atunci când este prea târziu.

Naşu’ lu’ Naşu’, titrează Gazeta Sporturilor. Bugetul salarial al angajaţilor FRF a crescut cu 50% de când Răzvan Burleanu a preluat şefia federaţiei faţă de perioada predecesorului Mircea Sandu. În schimb, suma alocată pentru investiţii nu depăşeşte un milion şi jumătate de euro, înjumătăţită faţă de 2014.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS