Prima pagină, 16 noiembrie 2015

Un guvern altfel, titlul de pe prima pagină a României libere. Cabinetul lui Dacian Cioloş este format din tehnocrați, fără apartenență politică la ora actuală, majoritatea având experiență fie în diverse instituții europene, fie în mediul privat, fie în societatea civilă. Există, însă, și excepții. Cea mai clară este nominalizarea lui Vasile Dâncu, fost membru PSD, ca vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale.

Ziarul Financiar consideră că echipa pe care a prezentat-o premierul desemnat este una extrem de eterogenă. Sunt nume aduse din toate părţile, ca în fostul CDR. Există pe lista guvernului oameni din mediul de business sau din sfera de influenţă a partidelor, funcţionari şi experţi de la Bruxelles, dar şi oameni din ONG-uri.

Evenimentul zilei observă că preşedintele Klaus Iohannis îşi pune premier la un an de la învestirea la Cotroceni. Şeful statului şi-a impus omul la conducerea Externelor. Lazăr Comănescu, în trecut ambasador, îl consiliază în prezent la Cotroceni.

Adevărul publică povestea românilor ucişi în atentatele de la Paris. Lăcrămioara Pop, din Maramureş, şi Ciprian Calciu, din Tulcea, au pierit în capitala Fraţei, alături de alte 130 de persoane. Tinerii aveau împreună un copil în vârstă de un an şi urmau să se căsătorească.

În contextul atentatelor de la Paris, Jurnalul naţional analizează noua strategie a terorii. Alegerea ţintelor indică un scop clar, acela de a le induce oamenilor teama că pot fi ucişi în numele Jihadului oriunde, oricând, în plin exerciţiu al stilului lor de viaţă. Întrebarea este cum va răspunde Europa şi dacă deschiderea şi libera circulaţie vor fi preţul asigurării securităţii.

Antrenori-pariori, titrează Gazeta sporturilor. Numele lui Nicolo Napoli şi al lui Flaviu Stoican au apărut pe celebrele liste ale Oficiului pentru Jocuri de Noroc. Cei doi nu neagă că au conturi online deschise, dar susțin că – de fapt – în numele lor pariază copilul, respectiv fratele.