Prima pagină, 16 noiembrie 2016

Adevărul notează că şeful statului a trimis la Curtea Constituţională legea care anulează 100 de taxe nefiscale. Klaus Iohannis le cere magistraţilor constituţionali să medieze conflictul dintre aleşii care au avut iniţiativa şi guvern. Preşedintele ar fi avut posibilitatea să retrimită legea în Parlament, dar a evitat acest pas, ţinând cont că suntem în campanile electorală.

Despre alegeri sub semnul DNA scrie România Liberă. Debutul campaniei pentru parlamentare este marcat de un dosar de corupţie spectaculos: însăşi preşedinta Autorităţii Electorale Permanente, instituţia care are ca sarcină verificarea corectitudinii procesului electoral, a fost ridicata ieri de procurori, acuzată fiind de spălare de bani şi trafic de influenţă. Ana Maria Pătru este acuzată că în perioada în care a ocupat funcţii de conducere în cadrul instituţiei, respectiv din 2007 pâna în prezent, ar fi influenţat atribuirea unor contracte de achiziţii publice.

Din Jurnalul Naţional aflăm că Ministerul Educației, Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și Inspectoratul Școlar București sunt acuzate de neimplicare în rezolvarea problemelor grave care au fost semnalate la școlile particulare în care se vorbește limba arabă, chiar dacă predarea se face, oficial, în limba română. După un scandal monstruos, autorităţile au promis că vor face o anchetă la toate școlile de acest fel, însă situația este departe de a fi rezolvată.

Ziarul Financiar observă că, după un avans spectaculos în trimestrul al doilea, economia a crescut în trimestrul al treilea cu 4,4% (serie brută), an/an şi 4,6% serie ajustată, fapt ce pune sub semnul întrebării atingerea ţintei de creştere de 5% la finalul anului. Faţă de trimestrul al doilea, în cel de-al treilea economia a crescut cu doar 0,6% (serie brută) şi cu 4,9% în primele trei trimestre, an/an. Consumul a fost principalul motor al avansului economic din ultimii doi ani, după ce TVA-ul la alimente a fost redus. Creşterile salariale – de 13 miliarde de lei în sectorul public – au stimulat o dată în plus consumul.

Şi jalnici, şi furaţi, titrează Gazeta Sporturilor. Naţionala de fotbal a pierdut amicalul cu Rusia, disputat la Groznîi, scor 0-1, primind singurul gol în ultimul minut de prelungiri, după un ofsaid imens care nu a fost semnalizat de brigade arbitrilor din Belarus. Prestaţia per ansambu a tricolorilor a fost penibilă, având un singur şut spre poarta adversă. Echipa antrenată de Cristoph Daum a ajuns la al 3-lea meci fără gol marcat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS