Prima pagină | 16 mai 2019

România Liberă consemnează că șeful statului i-a trimis premierului, în scris, motivele pentru care a respins cele trei propuneri de miniştri – Eugen Nicolicea (la Justiție), Oana Florea (la Fonduri europene) şi Tit-Liviu Brăiloiu (propus pentru ministerul Diasporei). În scrisori, Klaus Iohannis menţionează că niciunul dintre cei trei nu deţine experienţa necesară gestionării domeniului complex pentru care a fost propus. Premierul Viorica Dăncilă nu renunță la remaniere, în timp ce președintele PSD, Liviu Dragnea, vrea o restructurare a Guvernului. Varianta din urmă presupune votul Parlamentului, iar președintele nu mai poate refuza numirea noilor demnitari.

Jurnalul Național observă o culme a comerțului. Exportăm bun și importăm prost. Mierea autohtonă este prea scumpă pentru portofelul nostru: 12 lei/kg prețul de producător. Piața este invadată de marfă din Ucraina, vândută cu 5 lei kilogramul. “Mierea românească este de o calitate excepțională, încă… Până ne vom alinia la cerințele comerțului rentabil și o să învățăm și noi să facem prostii”, spune ing. Ioan Fetea, președinte Asociația Crescătorilor de Albine din România.

Potrivit Ziarului Financiar, județele cu cele mai mari creșteri ale înmatriculărilor de mașini noi – Mehedinți, Gorj, Covasna, Harghita și Suceava – sunt cele care se află pe ultimele locuri în exporturi, cifră de afaceri a companiilor, dar și salarii.  Avansul înmatriculărilor vine în contextul în care salariul mediu la nivel național a ajuns la valoarea de 3.075 de lei net în luna martie, în creștere cu 14% față de perioada similară din 2018, după cum indică datele de la Institutul Național de Statistică.

Adevărul a căutat răspuns la întrebarea de ce este Papa Francisc atât de popular în România ortodoxă. Pentru prima dată după 20 de ani, un Suveran Pontif ne vizitează. Capul Bisericii Catolice are programate, între 31 mai și 2 iunie, o serie de activităţi la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. “Dacă îl privim de la distanţă, vedem într-însul un creştin umil, coerent cu sine şi cu botezul primit, fidel vocaţiei sale de preot iezuit, un om cu o educaţie solidă şi foarte generos. S-ar putea spune şi aşa: PapaFrancisc are cap de iezuit şi inimă de franciscan“, explică preotul academician Wilhelm Dancă, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Bucureşti. Prelatul arată că Suveranul Pontif trece cu multă uşurinţă peste diferenţele religioase, sociale sau politice dintre oameni.

Gazeta Sporturilor scrie despre brambureala de la FCSB. Finanțatorul îl vrea pe Edi Iordănescu în postul de antrenor, dar acesta nu vine decât dacă este adus și Ilie Dumitrescu în funcția de manager. Gigi Becali nu acceptă întrucât l-ar trage pe Mihai Stoica pe linie moartă. În plus, patronul ar trebui să plătească și 300.000 de euro, clauza de reziliere cerută de Gaz Metan Mediaș pentru a-l elibera pe tehnician.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS