Confidenţialitate

Prima pagină | 16 mai 2018

Gazeta Sporturilor scrie că s-a stins vocea care a dat savoare succeselor Nadiei Comăneci, ale lui Ilie Năstase sau ale naţionalei lui Gheoghe Hagi. Cristian Ţopescu a murit la vârsta de 81 de ani, după o săptămână pe patul de spital. Sportivii ale căror performanțe Cristian Țopescu le-a adus în casele românilor prin vocea sa caldă îl omagiază.

Creşterea indicelui ROBOR şi frânarea exporturilor provoacă aterizarea economiei, observă Ziarul Financiar. Produsul Intern Brut a crescut cu doar 4% pe primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care analiştii aşteptau un avans de 5,4%. Economia frânează rapid din cauza scumpirii creditului, dar şi pentru că exporturile către zona euro încetinesc.

Conflictul dintre şeful statului şi guvern, generat de relocarea ambasadei la Ierusalim, va ştirbi credibilitatea României în ochii partenerilor europeni şi va amplifica tensiunile interne, scrie Adevărul. După o întrevedere de o oră cu premierul Viorica  Dăncilă, vicepremierul Ana Birchall şi şeful diplomaţiei, Teodor Meleşcanu, preşedintele Klaus Iohannis consideră că “este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat”. Cum se vede din afara ţării disputa de la Bucureşti, în condiţiile în care, pe o temă extrem de sensibilă în politica externă, preşedintele a spus una, iar Guvernul a zis pe dos? „România nu mai era oricum percepută ca fiind un partener credibil pentru partenerii europeni, în condiţiile în care în România nu mai există de ceva vreme separaţia puterilor în stat. Toată puterea stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor. Premierul Viorica Dăncilă este o persoană lipsită de forţă politică. Vedem că toate declaraţiile importante, de politică internă sau de politică externă, sunt făcute de Liviu Dragnea. Această confuzie între centrele de putere din România este privită cu reticenţă de către partenerii europeni“, răspunde politologul Cristian Pârvulescu. Şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu vede un viitor sumbru pentru diplomaţia românească. „ Relaţiile externe vor fi afectate iremediabil. Partenerii României, printre care se numără chiar Israelul, nu înţeleg nimic din haosul de la Bucureşti“, crede fostul ministru.

Potrivit României Libere, preţul electricităţii a crescut puternic în ultimul an, iar scumpirile nu se vor opri aici. Consumatorii casnici trebuie să ştie, însă, că au dreptul să negocieze cu furnizorii o reducere a facturii. Din totalul plătit pentru electricitate, peste 53% reprezintă componentă de furnizare, aceasta fiind singura care se poate negocia, celelalte părţi reprezentând preţuri reglementate de Autoritatea Naţională în Domeniul Energiei. De altfel, ANRE a publicat pe site-ul propriu un comparator de preţuri la electricitate, unde clienţii pot consulta ofertele furnizorilor. O altă modalitate de a economisi la factura este înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi cu unele noi, mai eficiente energetic.

Jurnalul Naţional amineşte că Nicolae Ceaușescu visa ca numele Republicii Socialiste România să fie pe buzele schiorilor din lumea întreagă. Planul dictatorului era să ridice în Munții Lotrului cea mai mare rețea de stațiuni turistice din această parte a Europei și să organizeze acolo Jocurile Olimpice de Iarnă din 2002. După milioane investite înainte de ‘89, stațiunile Vidra și Voineasa sunt azi surorile-fantomă ale turismului românesc.