Confidenţialitate

Prima pagină, 16 februarie 2017

Adevărul scrie că, deși vedetele acestor zile sunt persoanele acuzate de abuz în serviciu care au fost achitate ca urmare a dezincriminării parţiale a faptei de către Curtea Constituţională, există alte câteva sute condamnate pentru această infracţiune după ce definiţia acestei infracţiuni a fost clarificată. La finalul proceselor, în unele cazuri s-au dat condamnări – acolo unde s-au încălcat legi, ordonanţe simple şi ordonanţe de urgenţă, în altele achitări – acolo unde s-au încălcat reglementări secundare: hotărâri de Guvern, ordine ministeriale sau de prefect, fişa postului sau caietul de sarcini. Printre VIP-urile care au ajuns după gratii: fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc, primari, funcţionari şi directori de companii de stat.

Jurnalul Național observă pregătiri de război în Kiseleff. În public, Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu vorbesc despre “o relație normală”, dar în culise situația este cu totul alta. După ce a preluat inițiativa deciziilor în Guvern și a dat un semnal clar de “independență”, premierul testează apele și în interiorul PSD. Relația dintre cei doi este tensionată, surse din interiorul partidului considerându-l “scăpat de sub control”pe Sorin Grindeanu. Taberele se conturează clar și își pregătesc armele în aceste zile.

Evenimentul Zilei consemnează arestarea profesoarei din Neamț acuzată că a întreținut relații sexuale cu un elev minor. Liceanul s-a sinucis în toamnă. Din dragoste pentru profesoară, soție de preot și mamă a 3 copii, tânărul s-a aruncat de la etajul 9.

România Liberă a descoperit că, la capitolul birocraţie, Bucureştiul bate Parisul şi Berlinul. Administraţia Capitalei este extrem de stufoasă dacă o raportăm la alte metropole şi la bugetul pe care îl are de administrat. Un aspect care poate îngreuna şi chiar paraliza activitatea unui oraş. Bucureşştiul are, la 2,1 milioane de locuitori şi un buget de 0,9 miliarde euro, 55 de consilieri generali şi 21.000 de funcţionari. Viena, cu 2,2 milioane de locuitori, dar un buget mult mai mare, este condusă doar de un primar şi de 6 consilieri executivi. La Paris, cu un buget de 5,3 miliarde euro, sunt angajaţi doar 50.000 de funcţionari.

Potrivit Ziarului Financiar, capitalul privat românesc este de trei ori mai profitabil decât cel străin, la afaceri egale. Potrivit datelor aferente anului 2015, firmele cu capital privat autohton au rămas la o pondere de 47% din cifra de afaceri pe economie, iar cele străine la 49%. Totuşi, profitul celor dintâi a fost de 27 miliarde de lei, triplu faţă de cele străine.

Reporterii Gazetei Sporturilor s-au dus în munţi, la Forban, pe urmele clubului Sportiv al Armatei, pregătit de Marius Lăcătuş. Noua Steaua se va înscrie în liga a patra sau a cincea, întrucât – spune antrenorul – suporterii vor ca echipa să pornească de jos. Ieri, Gigi Becali a schimbat oficial numele clubului pe care îl patronează, FCSB.