Prima pagină | 15 mai 2018

Inflaţia a ajuns la 5,2% în aprilie, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, scrie Ziarul Financiar. Fructele, legumele şi gazele s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului. Singurele produse alimentare care s-au ieftinit în perioada decembrie 2017 – aprilie 2018 sunt ouăle (-18%), zahărul (-3,6%) şi untul (- 0,2%), în contextul în care untul şi ouăle au înregistrat creşteri exponenţiale în 2017, iar piaţa europeană a zahărului a fost liberalizată, adică cotele de producţie de zahăr au fost eliminate. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4% în aprilie 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor INS, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut 7,2% în aceeaşi perioadă, iar serviciile cu 2,8%.

Dezastrul din transporturi desparte regiunile istorice la 100 de ani după Unire, titrează Adevărul. Cu toate progresele tehnologice din ultimul secol, în anul Centenarului este încă anevoios să ajungi dintr-o regiune istorică a României în alta, fie că alegi trenul, maşina sau avionul. În ultimii 15 ani, au fost modernizaţi doar 400 de kilometri de linii, la costuri ce depăşesc un miliard şi jumătate de euro.

România Liberă scrie că, după o pauză de peste un an, în perioada verii, va circula din nou un vagon românesc spre Turcia. Numai ca de aceasta dată, legătură este una cu transbordare şi vagonul nu mai este de dormit, ci cuşetă, de confort inferior. CFR a ales să ofere condiţii de călătorie pentru pasageri mai puţin pretenţioşi, dar la preţuri mai scăzute, în încercarea de a atrage mai mulţi clienţi. Trenul către Turcia va circula zilnic în perioada 3 iunie – 1 octombrie.

Jurnalul Naţional consemnează că 3 kilometri liniari dintr-un drum de interes naţional, aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Transporturilor, au trecut, recent, prin hotărâre de Guvern, în proprietatea publică a statului și în administrarea Consiliului Local Cluj-Napoca. Actele normative care au stat la baza emiterii acestei hotărâri sunt identice cu cele invocate la adoptarea hotărârii de Guvern privind transferul Braţului Pavel și al Insulei Belina, din proprietatea publică a statului, în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Teleorman. Până și valoarea de inventar a bunurilor transferate în cele două hotărâri de Guvern este similară, respectiv un leu.

Nemuritorul, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. La aproape 38 de ani, Felipe Teixeira a fost iar omului meciului de aseară, golul său ţinându-i în viaţă pe stelişti. Titlul se decide în ultima etapă. Pentru a fi campioană, FCSB trebuie să învingă acasă Astra Giurgiu, iar FC Viitorul să nu piardă cu CFR Cluj.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS