Confidenţialitate

Prima pagină, 14 martie 2016

Jurnalul Naţional observă că mai mulţi condamnaţi celebri sau urmăriţi penal pentru corupţie au fost decoraţi, de-a lungul timpului, cu Steaua României, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român. Printre aceştia se numără fostul premier Adrian Năstase, ministrul Miron Mitrea sau fostul vicepremier Gabriel Oprea sau vestitul Şerban Mihăilescu. În rând cu ei stau nume uriaşe ca Octavian Paler şi marele scriitor rus Alexandr Soljeniţîn, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, George W. Bush sau Juan Carlos al Spaniei.

Adevărul publică un interviu cu Marian Godină, considerat cel mai în vogă poliţist al momentului după ce a demascat corupţia din Poliţie, mai întâi pe pagina sa de Facebook şi, ulterior, într-o carte lansată recent. Tânărul vorbeşte despre viaţa de agent la Rutieră, dar şi despre valul de reacţii primite. Marian Godină este încrezător că sistemul, oricât de putred şi de puternic este, poate fi schimbat, cu atât mai mult cu cât a simţit – pe propria piele – cum poliţiştii curaţi au parte de sprijinul românilor de rând.

România Liberă analizează impactul dării în plată asupra băncilor. Programul “Prima Casa” are o mică pondere în totalul tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară. Dispariţia acestuia nu va influenţa foarte mult instituţiile bancare, însă ar putea avea impact în piaţa imobiliară, susţin unii experţi. Tevatura stârnită pe marginea legii a impulsionat cererea de credite prin intermediul programului guvernamental. S-a dublat numărul celor ce depun actele la bănci pentru împrumut.

Potrivit Ziarului Financiar, finanţările acordate sectorului agricol au avut cel mai rapid ritm de creştere în luna decembrie prin comparaţie cu perioada corespunzătoare din anul precedent, respectiv 4,4%, urmate de creditarea în industrie (4% ritm anual de creştere) şi servicii (2,5%). La polul opus, creditarea în construcţii s-a diminuat cu 1%, iar finanţările pentru administraţie s-au ajustat cu 2%.

Gazeta Sporturilor îi titrează numele lui Marko Marcilovic, omul meciul de aseară dintre Steaua şi Astra. Titularizat suprinzător de Laurenţiu Reghecampf, fundaşul sârb a deschis scorul şi a ajutat campioana să se apropie la 3 puncte de formația giurgiuveană, actuala lideră din clasament.