Confidenţialitate

Prima pagină | 14 mai 2018

Adevărul scrie că transferul Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea preşedintelui Donald Trump din 6 decembrie că va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Această ruptură faţă de decenii de diplomaţie americană şi consens internaţional îi mulţumeşte pe israelieni, dar îi infurie pe palestinieni. Inaugurarea de astăzi, de la ora 16.00, coincide cu cea de-a 70-a aniversare, conform calendarului gregorian, a creării statului Israel. A doua zi, palestinienii comemorează „Nakba“ („Catastrofa“ în limba arabă), exodul sutelor de mii dintre ei care au fost expulzaţi sau au fugit din casele lor în 1948.

România Liberă scrie că ministrul Educaţiei a încheiat un adevărat “pact cu diavolul”. Valentin Popa a renunţat definitiv la procesul cu Dinu Pescariu pentru redobândirea bazei sportive “Cutezatorii”. Noncombatul Ministerului Educaţiei faţă de omul de afaceri continuă, indiferent de acţiunile procurorilor anticorupţie.

Jurnalul Naţional consemnează că România este unul dintre cei mai mari exportatori de seminţe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, dar această poziţionare nu este neapărat şi în avantajul nostru. În loc să exportăm materie primă, noi ar fi trebuit să fim cel mai mare exportator de ulei de floarea- soarelui, închizând astfel lanţul valoric. În urmă cu 28 de ani, funcţionau 17 fabrici de prelucrare a oleaginoaselor, dar multă dintre ele au fost victimele privatizării. Spre exemplu, numai vânzarea terenului de sub fabrica Muntenia din Bucureşti a băgat în conturile americanilor de la Bunge 29 de milioane de euro.

Potrivit Ziarului Financiar, pe timpul verii, preţul laptelui la poarta fermei scade cu 20%, însă acest lucru nu se întâmplă şi la în magazine. La raft, preţul unui litru de lapte cu 1,5% grăsime s-a scumpit cu 1,3% în ultimele două luni. Procesatorii invocă faptul că, în sezonul cald, vacile produc mai mult lapte şi mai slab în grăsimi, argument demontat de marii fermieri, care spun că îşi cresc animalele în grajduri, folosind aceeaşi cantitate de furaj pe tot parcursul anului.

Gazeta Sporturilor scrie că CFR a profitat de replica suspect de slabă a Astrei, în victoria cu 2 la 0 de duminică seară. Clujenii s-au distanţat la 4 puncte în vârful clasamentului Ligii I. Dacă FCSB pierde, luni seară, pe terenul Universităţii Craiova, CFR devine, matematic, campioană.