Prima pagină, 14 ianuarie

Adevărul dezvăluie hibele sistemului de care au profitat savanţii închisorilor. În lipsa unor norme de aplicare a legii care le poate reduce pedeapsa puşcăriaşilor pentru cărţi scrise în spatele gratiilor, textul normativ a fost interpretat după ureche. S-a ţinut cont doar de un ordin intern emis de directorul general al Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor. Unii angajaţi ai ANP sunt suspectaţi că le-au fost complici deţinuţilor care semnează lucrări ştiinţifice.

România Liberă scrie despre o afacere pe spinarea şoferilor. Samsarii de maşini câștigă, în fiecare an, circa 160 de milioane de euro în plus doar din modificarea numărului real al kilometrilor parcurși de vehiculele pe care le vând. Această piaţă mai înghite o sumă aproximativ egală rezultată din costurile suplimentare pe care cumpărătorii mașinilor măsluite le au cu reparațiile.

Potrivit Jurnalului Naţional, ca şi în alte domenii, avem „potenţial” la agricultură şi produse bio. Un capitol la care stăm foarte prost, după cum recunoaşte ministrul Achim Irimescu. Exportăm ieftin şi importăm, în schimb, mult mai scump.

Ziarul Financiar observă că lipsa investiţiilor din ultimii ani se răzbună: industria a încetinit. Anul trecut, avansul a fost de doar 2,6%, un rezultat modest după 7,6% în 2013 şi 6,3 procente în 2014.

Gazeta Sporturilor scrie despre singurul fotbalist roman care vrea să plece de la Barcelona. Închis de 3 luni într-un penitenciar catalan sub acuzaţia de a fi membru al uneu grupări de falsificatori de carduri, fostul rapidist Iulian Chiriţă susţine că este tratat ca un criminal în serie, iar avocatul său nu are acces la dosar.