Prima pagină | 14 februarie 2018

Potrivit României Libere, aşa-zisa “revoluţie fiscală” loveşte din nou, de această dată în categoriile cele mai defavorizate: bolnavii incurabili, aflaţi în concediu medical, şi mamele care sunt în concediu de maternitate. Pentru că plătesc în prezent CAS la întreg venitul realizat, persoanele rămân fără o treime din indemnizaţiile care li se cuvin. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, promite că va repara această situaţie scandaloasă în şedinţa de Guvern de joi. Pe de altă parte, funcţionarii publici se pregătesc de război în instanţă cu Guvernul, întrucât majorarile salariale primite nu acoperă nivelul contribuţiilor la stat după transferul acestora de la angajator la angajat. Procese vor fi deschise în întreaga ţară, începând de săptamâna viitoare.

Jurnalul Naţional observă jocuri politice antisărăcie. Cel mai important instrument de finanţare de la bugetul de stat a investițiilor din județe, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), ar trebui folosit prioritar în zonele sărace, cu populație numeroasă. 30 de miliarde de lei sunt alocate pentru 9.500 de școli, grădinițe și alte obiective. Deși criteriile de atribuire pe proiecte sunt destul de clare, în practică banii sunt atrași de culoarea carnetului de partid. Programul a devenit un mijloc de a ţine strâns uniți de centru activiștii din teritoriu.

Adevărul observă că se pregăteşte paralizearea centrului Bucureştiului cu taxe şi bune intenţii. Municipalitatea vrea ca maşinile poluante să circule doar la periferii. Pentru vehiculele Euro 5 şi Euro 6, vor fi introduse vigniete. Experţii cred că, înainte de restricţionarea traficului prin centru, ar trebui să parcări pentru cei din provincie care vizitează Capitala sau cei care locuiesc în zonele limitrofe şi vin la birourile din Bucureşti.

Ziarul Financiar scrie că, în ciuda inflaţiei presante şi a semnalelor trase de BNR, cele mai multe băncilor mari ţin dobânzile la depozitele în lei sub pragul de 1% pe an, pentru că au lichiditate şi depozite în exces. La ora actuală, depozitele bancare nu aduc decât pierderi şi bătăi de cap. În plus, strategia bancherilor de a menţine cât mai mult dobânzile jos pentru a-şi conserva câştigurile are efecte nocive în economie. Politica dobânzilor zero sau aproape de zero distruge ideea de economisire şi chibzuinţă, dar şi încrederea populaţiei în bănci.

Sub titlul “Inamicul numărul 1”, Gazeta Sporturilor scrie că Lazio va veni la Bucureşti fără jumătate din titular. Radu Ştefan va face deplasarea, iar presa italiană dezvăluie că fostul dinamovist va fi căpitan contra FCSB în întâlnirea din şaisprezecimile Europa League.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS